V sobotu 18. 5. 2024 se žákyně ze Střední školy gastronomické a technické v Žamberku, Tereza Nováková a Lenka Vaníčková, zúčastnily v rámci městských gastronomických slavností M. D. Rettigové v Litomyšli, gastronomické soutěže středních gastronomických škol. Soutěž hodnotí špička našich nejlepších kuchařů, letos to byl například Lukáš Ende, nositel několika cen a vyznamenání za gastronomii.

Soutěž se koná přímo na Smetanově náměstí, kde je ve stanu pro soutěžící postaveno kuchařské studio s potřebným vybavením, které soutěžící potřebují. Těchto slavností se zúčastňuje i hodně návštěvníků z široké veřejnosti, kteří mohou sledovat soutěžící přímo při přípravě soutěžního pokrmu.

V letošním roce se zúčastnilo soutěže šest škol a naše žákyně vařily jako druhé v pořadí. Hlavní surovinou, kterou museli soutěžící použít při přípravě pokrmu byla smetana. Tereza s Lenkou si pro soutěž připravily vepřovou panenku ve fáši masa se smetanou, liškami a petrželkou, glazované lišky, smetanovou houbovou omáčku, květákovo-bramborové pyré s parmazánem, salátek z cherry rajčat se špenátem a bazalkový olej.

Tereza s Lenkou byly před soutěží trochu nervózní, ale při samotném vaření už bylo vše v pořádku. Tereza s Lenkou uvařily pokrm tak, jak jsme ho natrénovali, i když se nějaké drobné chyby objevily. Hodnocení bylo vesměs pozitivní, a nakonec to stačilo na krásné 3. místo.

Gratulujeme!

Kateřina Tošovská
Střední škola gastronomická a technická Žamberk