Pendlerům přibude povinnost registrace prostřednictvím formuláře, který je v němčině a angličtině na internetu (www.oesterreich.gv.at). Při registraci budou muset uvést své jméno či kontaktní údaje. 

Podle rakouského ministra vnitra Karla Nehammera budou i nadále pokračovat také rakouské kontroly na hranicích s Českem, Maďarskem, Slovenskem a Slovinskem. V této souvislosti upozornil Nehammer na to, že zejména Česko vykazuje velký nárůst nově nakažených. 

Kontroly na hranicích v Rumburku.
Německo zpřísnilo kontroly přijíždějících Čechů. Nezbytností je negativní test

Podrobnosti ohledně provádění hraničních kontrol mají být uvedeny v nařízení, na němž nyní podle Nehammera pracuje ministerstvo zdravotnictví.

Zavedení testovací povinnosti pro pendlery není překvapením, původně měla platit už od pondělí. Rakouská vláda ale zavedení opatření potvrdila až dnes. Na pendlery cestující do Rakouska se bude testovací a registrační povinnost vztahovat poprvé.

Změny u povinné karantény 

Rakouská vláda zároveň zpřísnila podmínky cestování do země. Například z povinné desetidenní karantény po příjezdu do Rakouska se už lidé podle Nehammera nebudou moci vyvázat novým negativním PCR testem.

Podle agentury APA ale z ministerstva vnitra po dnešní tiskové konferenci zaznělo, že možnost zkrácení karantény negativním testem je stále předmětem diskuse. Dosud to bylo možné po pěti dnech. Nehammer potvrdil, že pendleři mají z desetidenní karantény i nadále výjimku.

Srí Lanka
Na dovolenou do bubliny. Srí Lanka se znovu otevírá turistům

Rakousko dále zvýšilo pokuty za nedodržování protiepidemických opatření. Za nenošení respirátoru a nedodržování odstupů nyní bude hrozit pokuta ve výši 90 eur (přes 2300 korun), zatímco dosud to bylo 25, potažmo 50 eur.

Rozvolňování opatření 

Rakousko, které už týdny registruje několikanásobně nižší denní počty nakažených než Česko, zpřísňuje režim na hranicích v době, kdy v jiných oblastech opatření z třetího takzvaného lockdownu rozvolňuje.

Příští pondělí se budou moci otevřít všechny obchody, muzea, galerie, zoologické zahrady či kadeřnictví. Podmínkou pro vstup do obchodů bude respirátor FFP2, omezený bude také počet zákazníků na prodejnu. Třeba u kadeřnictví či kosmetických salonů bude nutné předložit negativní test na koronavirus, který nebude starší než 48 hodin.