Od prvního června se turisté podívají do bytu v patře hlavního paláce, kde přibyl nový návštěvnický okruh. „Nabídne prohlídku deseti komnat, kolem kterých dosud turisté jen procházeli chodbou. Unikátní jsou i pohledy ze zpřístupněných balkonů, například do parku. Zajímavé to tak bude i pro návštěvníky, kteří na valtickém zámku byli už dřív,“ věří Lenka Beránková ze správy památky.

Z kláštera Teplá.
Klid a pohoda. Klášterní zahrada v Teplé je ideálním místem pro relaxaci

Podle ní je nová prohlídka zajímavou a kratší alternativou k hlavnímu návštěvnickému okruhu. „Potrvá pětatřicet minut,“ zmínila s tím, že otevřeno bude denně.

Na stropech lidé uvidí krásné lustry, na zdech vzácná díla převážně vídeňských umělců. Rod ve Valticích shromažďoval sbírky už od půlky sedmnáctého století.V apartmánu odborníci zrestaurovali výmalby, dveře, okna, tapety i několik historických kamen. Přípravy a instalace na konci května finišují. „Část mobiliáře tvoří původní nábytek lichtenštejnských knížat. Knihovnu jsme zaplnili desítkami až stovkami knih přivezenými z Lednice. Jsou to opravdu Františkovi knihy,“ podotkla Beránková.

Dezinfekce u vstupu

Jak už Deník Rovnost informoval, památkáři se museli potýkat s řadou problémů, které otevření oddálily. „Celkové náklady přesáhly deset milionů korun,“ sdělil již dříve kastelán Richard Svoboda. Delší, hlavní prohlídkový okruh se turistům ve Valticích otevře už 25. května. Správci počítají s preventivními opatřeními proti šíření koronaviru jako třeba dezinfekcí u vstupu.

Na snímku z roku 1952 je rozestavěná přehrada na Moravici v Kružberku. Dokončena byla v roce 1955.
Měla zabránit ničivým záplavám. Kružberská přehrada slaví 65 let

Cestu na valtický zámek si v roce 2019 našlo celkem 212 tisíc platících návštěvníků. Letošní sezonu však ovlivní pandemie Covid-19. Správci pozorují zatím velmi pozvolný rozběh sezony. Otevřený je již park, výstava kostýmů z filmu Marie Terezie nebo sousední Bylinková zahrada. „V meziročním srovnání byla návštěvnost v první polovině května výrazně slabší. Snad se to se zpřístupněním hlavních prohlídkových okruhů zlepší,“ doufá Beránková.

František I. z Lichtenštejna

nar. 28. srpna 1853 na hradě Liechtenstein
zemř. 25. července 1938 ve Valticích

- panující lichtenštejnský kníže v letech 1929-1938
- manželka Elsa von Gutmann, dcera židovského uhlobarona a bankéře
- pokračoval v ekonomických reformách, řešil provedení první pozemkové reformy na majetku Lichtenštejnů
- podporoval vědu a umění
- následník trůnu František Ferdinand d´Este s ním údajně počítal ve své budoucí vládě