Islanďanů je necelých 400 tisíc a ostrov na pomezí Severního ledového a Atlantského oceánu, který obývají ( rozloha je 103 125 km²), je jedním z nejřidčeji zalidněných evropských států. Největším městem je Reykjavík, který je i hlavním městem. V jeho aglomeraci žijí dvě třetiny islandské populace. Na Islandu je velmi vysoká životní úroveň, ale to samozřejmě není jediný důvod, proč zdejší obyvatelé na svou zemi nedají dopustit. 

Portugalská pevnost ve městě Galle
OBRAZEM: Různé tváře magické Srí Lanky

Země nad kterou často panuje, mírně řečeno, nevyzpytatelné počasí, je plná přírodní krásy. Ostrov je vulkanicky aktivní. Ve vnitrozemí se nacházejí lávová pole, pohoří a ledovce. Břehy ostrova jsou omývány Golfským proudem, který významně ovlivňuje zdejší klima.

Island je dnes populární turistickou destinací, velkou oblibu si získal a dál záskává také u mladých lidí z České republiky, kteří sem jezdí nejen na výlety, ale i za prací a na delší pobyty.

Hlavní město Tbilisi je na počet obyvatel velké asi jako Praha. Rozkládá se na pohorcích nad řekou Kura. Když jsem si jej chtěla prohlédnout z výšky, šlapat do kopce jsem nemusela, na vrchol s nejkrásnějším výhledem mě pohodlně vyvezla lanovka.
Gruzie. Země obklopená mořem a horami, kam Bůh chodí odpočívat