Podle dosavadních zkušeností cestovek ale tato nemoc na cestách postihuje jen minimum lidí. „Jsou to jen jednotlivé případy, a navíc zcela výjimečně,“ řekl Deníku místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Připojištění lidem zaplatí případné prodloužení pobytu v karanténě kvůli pozitivnímu testu nebo dokonce pobyt v nemocnici.

Nové připojištění se navíc vztahuje již na onemocnění před odjezdem. Lidé tak dostanou zpět většinu zaplacených peněz, přijdou jen o drobný manipulační poplatek. „Zároveň jsou dnes všichni dodavatelé včetně leteckých společností a hoteliérů v takovém případě mnohem tolerantnější, dovolují cestu přesunout na jiný termín,“ uvedl Papež.

Cestování v obytňáku je především aktivní dovolená. Vůbec se nenudíte, pořád je co dělat a každý den se probouzíte na jiném místě.
Dovolená v Česku: polovina kempů je už plná, frčí i obytné vozy

Zaměstnanci přímořských resortů podle mluvčího cestovní kanceláře Fischer Jana Bezděka dodržují hygienická pravidla, a nákaza se v nich tedy zatím nešíří. „Za letošní sezonu jsme měli jen minimum případů,“ potvrdil Bezděk pro Deník.

Zatím jsou nezbytností také časté testy, kupříkladu kvůli dovolené v Spojených arabských emirátech čeští turisté musí absolvovat celkem čtyři: první před odletem a druhý při příletu na letišti v místě určení. Další vyžadují české úřady den před zpáteční cestou, poslední turisty čeká po pětidenní karanténě v Česku.

Přístup konkrétních pojišťoven se liší. Roli hraje i to, do jaké země klient jede. Kupříkladu Kooperativa lidem cestujícím do bezpečnějších zemí označených na „semaforu“ ministerstva zahraničních věcí zelenou a oranžovou barvou hradí výdaje spojené s onemocněním na koronavirus již ze standardního pojištění.

Cesty do rizikových zemí 

Na cesty do rizikových zemí označených červeně a tmavě červeně jim doporučuje, aby si sjednali speciální pojištění. „Toto pojištění nesjednáváme do těch zemí, které ministerstvo zahraničí označí jako země s extrémním rizikem výskytu onemocnění covid, nebo do těchto zemí vstup zcela zakáže,“ řekl Deníku mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Dovolená v Chorvatsku? První možností je předložit na hranicích nanejvýš 48 hodin starý test PCR nebo antigenní test s negativním výsledkem. V případě testu antigenního si cestovatel musí do deseti dnů testování ještě znovu zopakovat.
Češi opět zaplní Chorvatsko. Pro vstup bude nutný PCR test nebo dva antigeny

Běžné cestovní pojištění stačí na cesty do „zelených“ a „oranžových“ zemí také pojištěncům od Allianz. „Pokud ale turista odjíždí do destinace, která je označena červeně nebo tmavě červeně, pak je to s rizikem, že mu covid jako pojistnou událost nebudeme moci uznat,“ varuje mluvčí Allianz Marie Petrovová.

Cestovní kanceláře doufají, že zájem o zahraniční dovolené vzroste s tím, čím více lidí bude proti koronaviru očkováno. Ani očkování ale neznamená jistotu, že člověk nemoc nedostane. „Máme už i klientku, která byla v zahraničí covid pozitivní, dokonce s těžším průběhem, přestože za sebou měla obě dávky očkovací vakcíny,“ uvedl mluvčí ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký.

Co čeká turisty s pozitivním testem

Egypt: hotely mají speciálně pro pozitivní lidi vyčleněné patro, v karanténě musí zůstat sedm až deset dní. Ubytování v ní stojí 50 až 100 eur na noc

Kanárské ostrovy: obvykle bývá desetidenní karanténa nařízena jen pro pozitivní osobu, někdy i pro ty, jež s ní byly ve styku. Ubytování vyjde na 100 až 150 eur na noc

Spojené arabské emiráty: karanténa na sedm až deset dní. Také zde pro ni mívají vyčleněné patro, některé hotely jsou jen pro lidi v karanténě. V nich se někdy musí platit už při ubytování, cena za den zde vychází na 150 až 200 eur

Maledivy: pro karantény mají vyčleněné celé resorty, kde společně zůstávají pozitivní lidé i ti, jež s nimi přišli do styku. Propuštěni jsou po 14 dnech bez ohledu na výsledek kontrolního testu. Denní ubytování stojí 100 až 150 eur

Zdroj: ERV Evropská pojišťovna