České děti v pití alkoholu vysoce převyšují evropský průměr. Nejraději pijí pivo a destiláty. Podle poslední Evropské školní studie pro alkohol a jiné drogy (ESPAD) je rizikové vypití již pěti a více sklenic alkoholu při jednom posezení.

Češi mají alkohol ve velké oblibě. Byli by ochotni jej omezit?
Češi patří k největším pijanům na světě. Omezili by se? Odpověď může překvapit

Alkohol u mladistvých - InfografikaZdroj: DeníkTuto zkušenost má přitom v Česku 42 procent šestnáctiletých. Pití alkoholu v posledních 30 dnech ve studii udává dokonce 68,5 procent dospívajících, přitom evropský průměr činí 47,5 procent. Své „poprvé“ s alkoholem zažívají studenti nejčastěji ve věku 15 let. Nicméně čtvrtina dětí zažila první opilost před svými 15. narozeninami, uvádí dále studie.

Podle adiktologa Ondřeje Sklenáře, který je ředitelem organizace Magdaléna, hrozí dětem ohromné riziko. „Dětský organismus není zcela vyvinutý po fyzické ani psychické stránce. Rychleji dochází k poškození organismu i poruše psychosociálního vývoje,“ vysvětluje Sklenář.

Na vině je podle něj celospolečenská tolerance, Česko se ve spotřebě alkoholu na osobu umisťuje na třetí příčce ve světě. „Mladiství kopírují chování dospělých. Dostupnost a tolerance vyvolává v dětech od dospělých dojem, že alkohol je normální pít, jelikož ho při oslavách pijí rodiče a příbuzní,“ říká Sklenář.

Rodina Kennedyů v roce 1931. Otec Joseph uprostřed, zcela vlevo Robert Kennedy, pozdější ministr spravedlnosti a kandidát na prezidenta, zcela vpravo John F. Kennedy, legendární americký prezident zavražděný v Dallasu
O Kennedym a mrtvole v řece. Zbohatl otec prezidenta na nelegálním obchodu?

„Povolit dítěti alkohol na rodinné oslavě je velká chyba. Naopak si myslím, že děti potřebují od nás dospělých znát a držet pevně své hranice,“ dodává adiktolog. Později v dospělosti pak mohou alkohol na oslavách brát jako povinnost a těžko jej budou odmítat. Podle adiktologa není vůbec pravdou, že pijí pouze děti ze sociálně slabých rodin. „Týká se to všech dětí, i těch z dobře zabezpečených rodin,“ dodává Sklenář. Opilé děti nezřídka končí na jednotce intenzivní péče.

Například pediatrická klinika Thomayerovy nemocnice v Praze kvůli akutní otravě alkoholem ročně hospitalizuje 20 až 22 chlapců a děvčat ve věku 10 až 19 let. „Zatímco v roce 2016 lehce převažovali chlapci, v roce 2018 je podíl chlapců a děvčat již zcela vyrovnaný. Mírně klesá věk těchto adolescentů, v roce 2018 jich bylo osm pod patnáct let a tři třináctiletí,“ říká Pavel Kabíček, primář pediatrické kliniky Thomayerovy nemocnice.

Pozor na sexuální napadení

Mladí pijáci si mohou odnést ošklivý zážitek na celý život.

„Kromě zvracení, vdechnutí zvratků a podchlazení je to především riziko úrazů. Vystaveni jsou vyššímu riziku sexuálního napadení, stejně tak snadněji dochází k nechráněnému sexu. V nejzávažnějších případech se alkohol stává drogou velmi tlumivou, a může tak dojít k hlubokému bezvědomí se selháním dýchání,“ dodává Kabíček. Opakované opilství se pak promítne i do dospělého života. Mladý člověk se společensky znevýhodňuje, ztrácí motivaci ke studiu a přichází i o své zájmy.

Ilustrační foto
Ročně Češi propijí dovolenou u moře. Nejvíce za alkohol utratí Pražané

Podle Kabíčka spočívá prevence především v harmonické výchově v rodině. Zlepšují se i metody školní prevence. „My se snažíme do časného záchytu problémového chování ‚vtáhnout‘ i praktické lékaře pro děti a dorost, kteří by především při preventivních prohlídkách měli cíleně a přátelsky pohovořit o citlivých otázkách návykových látek a umět argumentovat proti jejich užívání,“ uzavírá Kabíček.

Češi a závislosti.Zdroj: Deník