Jaro je nepochybně nejpestřejším obdobím roku. Po zimním klidu dochází k velkému probuzení, kdy přívaly květin zaplavují okolní krajinu. Tato úžasná podívaná začíná už v únoru! Pojďte se s námi naladit na jarní květinovou vlnu a zasaďte si na zahradě netradiční poslíčky jara! S nimi vás čeká exploze rozmanitých barev, které jistě neujdou pozorností vašich sousedů.

Řebčík královský (Fritillaria imperialis)

Kvete v měsících: duben – květen

Nádherná trvalka zaujme především převislými zvonkovitými květy, které připomínají královskou korunu. Dospělá rostlina dorůstá do 1 m výšky. Je jedovatá, proto s ní manipulujte v rukavicích. Vylučuje velmi specifický zápach, který může být pro někoho velmi nepříjemný. Prospívá v propustných a živných půdách na slunci. Pro výsadbu vyberte místa chráněná před větrem.

Tulipán botanický turkestanica (Tulipa turkestanica)

Kvete v měsících: březen – květen

Atraktivní tulipány s květy slonovinově bílé barvy s narůžovělými okraji ve tvaru hvězdy. Nejlépe rostou na slunných stanovištích. Pokud jim ale dopřejeme částečně zastíněné místo, odvděčí se vám déletrvajícími květy. Zkrášlí vám okraje záhonů či skalky, hodí se kolem stromů a keřů. Doporučuje se sázet je v malých skupinách po několika kusech. Jsou také vhodné pro pěstování v kontejnerech na balkonech či terasách.

Zahrada Hodkovičky.
Nová podoba zahrad: Jahody a bazén se začínají měnit za stromy a keře

Modřenec arménský bílý nebo růžový kultivar (Muscari armeniaca)

Kvete v měsících: březen – květen

Už vás omrzely klasické modré květy modřence? Vyzkoušejte něco nového a neotřelého! Vysaďte si do záhonu kultivary 'Pink Sunrise' s nejjemnějším odstínem světle růžové nebo 'White Magic' se světle zelenými poupaty, které vykvetou do velkých, hustých a dlouhotrvajících čistě bílých květů. Modřenci vám zpestří cestičky a chodníky, skvěle se budou vyjímat ve skalkách a radost vám udělají v jarních truhlících či vázách.

Huseník kavkazský (Arabis caucasica)

Kvete v měsících: březen – duben

Nádherná jarní trvalka, která se hodí do skalek, na okraje trvalkových záhonů nebo k zakrytí nevzhledných povrchů. Tvoří hezké převisy na kamenných zídkách či svazích. Poradí si s jakoukoliv půdou, vyhovuje jí stanoviště na plném slunci. Nevyžaduje zvláštní péči, nicméně, doporučuje se prořezávání po odkvětu, což rostlině zajistí krásný a kompaktní tvar. Trvalka nabízí neopakovatelnou podívanou, kdy téměř v jeden okamžik rozkvetou stovky drobných květů.

Bambus je nenáročná a univerzální rostlina.
Celoročně zelený živý plot bez údržby? S jednou rostlinou to je možné

Mochnička trojčetná (Waldsteinia ternata)

Kvete v měsících: duben – květen

Nenáročná rostlina, kterou můžete použít ve stinných a suchých místech místo trávníku.  V dubnu se rozzáří mnoha žlutými květy, čímž vytváří úžasný zlatý koberec. Chcete-li rychle dosáhnout požadovaného efektu, doporučujeme zasadit minimálně 16 ks na metr čtvereční. Je odolná proti sešlapu.

Pupkovec jarní (Omphalodes verna)

Kvete v měsících: březen – květen

Půvabná trvalka podobná pomněnce, má však intenzivnější modrou barvu. Je vysoká jen 10 – 20 cm. Vytváří rozsáhlé koberce, které oživí váš záhon nebo skalku. K dostání i s bílými květy (kultivar 'Alba'). Vynikající trvalka do polostinných míst. Je ideální pro výsadbu pod stromy, kde se mnoha rostlinám nedaří. Má ráda kyselé, dobře propustné půdy. Během suchého období potřebuje vydatnou zálivku.