Zatímco letos mladoboleslavská automobilka představila vlastně jen dvě významnější novinky - karosářskou verzi kupé pro elektromobil Enyaq a modernizovaný Karoq - přiští rok bude o dost "výživnější".

Vyplývá to z informací, které redakce Deníku získala z důvěryhodných zdrojů. Škoda totiž na jaro chystá facelifty vozů Scala a Kamiq  a na druhou polovinu roku 2023 faktické rozloučení s érou aut se spalovacími motory.

Na to, jak se Superbem na počátku tisíciletí Škoda vlastněná Volkswagenem začínala, se můžete podívat do fotogalerie.

Ve druhém pololetí příštího roku totiž bude představen jak Superb čtvrté generace, tak druhý Kodiaq. Přesné termíny se dosud ladí. Problematické je podle našich zdrojů zejména datum představení Superbu. Tento vůz má totiž své "technické" dvojče v další generaci Volkswagenu Passat.

Jak se redakci Deníku podařilo zjistit, Volkswagen Passat se začne v bratislavské továrně koncernu VW vyrábět ve 40. týdnu roku 2023. To je, shodou okolností, přesně za rok od současné doby. Na trh pak přijde na přelomu ledna a února roku 2024. Ještě předtím se samozřejmě někde ukáže novinářům. 

Nárazník vyrobený z recyklovaných nárazníků již podstupuje nárazové testy
Škoda chce na nová auta dávat nárazníky vyrobené ze stejného starého dílu

Je ale otázkou, zda se tak stane dříve než v případě Superbu. Škodovka by teoreticky měla nárok na dřívější termín, protože její technici oba modely vyvíjeli, ale v minulosti obvykle dostávaly přednost stejný segment zákazníků zasahující modely s logem VW.

Od roku 2024 už jen elektromobily

"Není to ale pravidlo, ze kterého by se nedaly udělat výjimky," sdělil nám náš zdroj. "Například Enyaq se ukázal dříve než Volkswagen ID.4," konkretizoval.

Nabízelo by se také "šalamounské" řešení. Volkswagen Passat totiž k mání nadále už jen jako kombi (Variant), zatímco pro Superb jsou přichystány dvě karosářské varianty. Takže Škoda by nejprve ukázala limuzínu a Volkswagen právě kombík.

Koncepční vůz Škoda Vision 7S jako předobraz velké rodinné Škody
Škoda ukázala svůj vůz pro rok 2026. A také nové logo s šikovně ukrytým háčkem

Podobně citlivě je také třeba vybalancovat termín představení SUV Kodiaq. I jeho premiéra totiž může kolidovat s novou generací Volkswagenu Tiguan.

Po těchto premiérách už Škoda bude představovat pouze elektrické novinky. Jako první přijde v roce 2024 elektrický nástupce Karoqu, následně malé městské SUV a velký sedmimístný vůz.