Sice jde o časově omezené opatření, ale hlavní kat společenského života v zemi Roman Prymula už oznámil, že za dva týdny mohou být restrikce ještě citelnější. Když se podíváme na jeho minulé kroky, je to skoro jisté…

Prázdné sedačky oddělující sektory na tribuně - Předehrávka 11. kola hokejové extraligy: HC Verva Litvínov - HC Oceláři Třinec, 22. září 2020 v Litvínově.
Jede se dál. Extraligové kluby soutěž nepřeruší

Jenže zkusme vzít současnou prekérní situaci z druhé strany i když to bude maličko budovatelské. Hokej může hnusný vir z Číny ozdravit, nastavit v něm podmínky odpovídající realitě v Česku. Samozřejmě ekonomické realitě.

V současnosti jsou totiž hokejisté placeni až moc dobře a to i v porovnání s fotbalisty. Samozřejmě když odmyslíme slavná pražská „S“, Spartu a Slavii. Jenže to jsou evropské značky, což při vší úctě není ani (například) Kometa Brno.

Hokej si zkrátka žije nad poměry. Nezískává finance z evropských pohárů. Hradec Králové vyinkasoval za postup do finále Ligy mistrů 6,7 milionu korun, což jen pokrylo náklady. Slavia za účast ve fotbalové Champions League pobrala 700 milionů.

Wirklich, Herr Prymula? (Skutečně, pane Prymulo?)

Dále jsou tu přestupy. Když český klub pošle hráče do NHL, pobere 6 milionů, Tomáš Souček odešel do anglické ligy za více než půl miliardy. Tyto peníze se pak rozpouštějí v dalších klubech, což se v hokeji neděje.

Proto mohou úsporná opatření (rozuměj redukce platů) pomoci. Tedy pokud nebudou dočasná.