Je to správné rozhodnutí, přichází však pozdě, vzbuzuje pochybnosti a není jasné, zda se je podaří dodržet.

Proč je to v pořádku: dotčené okresy jsou postiženy nejhůř. Tamní nemocnice, zvlášť ta chebská, nezvládají příliv pacientů s covidem. Vědělo se to dávno, lepší je však jednat pozdě než nikdy. Jak za hranicemi, tak na jaře na Moravě se podobné uzávěry osvědčily.

V minulosti vláda přistoupila k uzavření dvou obcí - Litovle a Uničova. Příjezdy tehdy hlídala policie.
PŘEHLEDNĚ: Vláda uzavřela tři okresy. Podívejte se, co to pro obyvatele znamená

Proč pochybnosti? Podle seriózního průzkumu skoro polovina Čechů chodí s příznaky covidu mezi lidi. Ti, kdo znají místní poměry, poukazují na domácí mejdany, načerno otevřené restaurace či setkávání širších rodin. To je podle nich větší riziko než cesty mezi okresy.

Proč bude potíž s dodržováním uzávěry? Policie se dověděla o celé věci náhle. Není zcela jasné, jaká potvrzení budou potřeba na cestu k lékaři či za prací. Lidé jsou z dlouhé karantény, vládních hot a čehý a z neradostných vyhlídek rozčarováni. Značná část z nich bude nový zákaz sabotovat.

Testování na nákazu koronavirem
Průměrný počet nákaz roste. Index PES se drží ve čtvrtém stupni

Klady však převáží zápory. Jakékoli omezení kontaktů je na místě. Situace je u nás stále katastrofická. Počty nově nakažených patří v poměru k obyvatelstvu mezi nejhorší na světě. Denně umírají desítky lidí. Stále hrozí zhroucení zdravotnického systému.

Za tohoto stavu by bylo přiměřené rozšířit omezené cestování a větší ochranu na celou zemi. Jinak nás dají do nucené karantény sousedé, až uzavřou neprodyšně hranice.