Co je horší: zatím nefungovalo od konce jara nic, co slíbila v souvislosti s koronavirem. Prý už nikdy plošná omezení. Prý chytrá karanténa. Prý trasování. Prý PES. Povídali, že mu hráli.

Leden se zeptá, co jsme dělali o adventu. Tisíce lidí zemřou

Očkování se teprve rozjíždí. V prvních týdnech zaostává celá Evropská unie. Jednoznačným šampiónem je Izrael, za ním Bahrajn a pak Británie. I v rámci EU však není Česko mezi rychlými zeměmi. Těmi jsou například Dánsko nebo Německo.

Unie sází na jistotu a bezpečnost. V nejbližších hodinách bude nejspíš schválena další vakcína, která nepotřebuje tak děsivě nízké teploty pro skladování. Dodávky do všech zemí se zrychlí a zmnohonásobí.

Zdravotnictví prošlo kvůli chybám vlády něčím, co nikdo nečekal a nepředpovídal. Už od října jsme jednou z rekordně zasažených zemí. Za poslední týden máme nejhorší čísla na světě. Zdravotnictví, řeklo by se zázrakem, drží.

Nelhat si do kapsy, prosím

Stát nemůže nechat tíhu velkého očkování na něm. Musí přispět nejen rezervačním systémem, který bude dokonale fungovat. Musí zajistit co nejrychlejší dodávky vakcín. Musí jich získat maximální možné množství. Musí přesvědčovat nerozhodné, aby se dali očkovat.

Jinak nám zbude jen hořký vtip: My jsme šampióni! Máme už milion imunních…
…Těch, kdo covid prodělali…