Jako právníka ale i člověka mne zamrzelo, že v následujících internetových diskuzích a debatách na „sockách“ (tedy sociálních sítích, jak jim říkají někteří mladí) se v souvislosti s tímto neštěstím brzy vyskytla řada rasistických komentářů, někdy až opravdu nechutných. Ty většinou hloupě reflektovaly na nepotvrzenou informaci, dle které měli být oběti i muž, který je podezřelý ze žhářství, Romové.

Zásah hasičů při tragickém požáru v Bohumíně, srpen 2020.
Komentář Aleše Uhra: Požární experti od pavlače

A jaký je váš názor? Pište prosím na adresu nazory@vlmedia.cz. Vaše příspěvky rádi zveřejníme.

Jak se ukázalo později, o Romy údajně vůbec nešlo, ale i kdyby se o ně jednalo, nikoho to neopravňuje k rasistickým urážkám. Nadto ve věci se jednalo o rodinné spory, s tragickým vyústěním, nikoliv o nějakou rasistickou akci naruby, kdyby příslušník jednoho etnika zapálil byt s lidmi s jinou barvou pleti či jiné národnosti. Zopakujme si, šlo o spory uvnitř rodiny. Pevně věřím, že pachatel bude náležitě potrestán. Nechci hned psát o výši trestu, to ponechávám na nezávislém soudu. Úvaha o doživotním trestu se sice samozřejmě nabízí, avšak v právním státě je k tomu určen výhradně soud. Nota bene od toho si platíme soudce a soudkyně, abychom nemuseli „rozdávat tresty“ na sociálních sítích.

Bohumínská tragédie má ještě jednu negativní rovinu. Ostropalnou kritiku našich hasičů.

Před závorku si dovolím vytknout, že co jsem za svůj více než čtyřicetiletý život poznal několik příslušníků HZS, tak šlo o lidi nadprůměrně pracovité, slušné a čestné (jakkoliv to takto napsáno vyznívá možná jako klišé), prostě jako pomyslnou elitu národa (či dnes spíše občanské společnosti), v tom nejlepším slova smyslu.

Pláč nad mrtvými v Bohumíně. Šlo tomu zabránit?

Autor je právník a publicista

Ergo kladívko, proto mám za to, že je třeba důrazně zamítnout amatérské a bulvární spekulace o údajném neprofesionálně vedeném zásahu severomoravských hasičů. V obýváku u tabletu či televizoru je každý holt hrdina. V nadsázce řečeno z národa hokejových trenérů a posléze epidemiologů se přes noc zase stal národ odborníků na práci hasičů a integrovaného záchranného systému (IZS) vůbec.

Moravskoslezským hasičům naopak patří velké poděkování, že nasazovali zdraví a život, kvůli nesmyslnému skutku jednoho ničemy, a je úplně jedno jaké barvy pleti či národnosti byl. 

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.