Nejen feministky si často stěžují, že česká media údajně opomíjejí ženy- političky. Prý se jim málo věnují, a pořád píší jen o mužích politicích. Pokusím se zmíněný nešvar do jisté míry napravit.

Autor je právník a publicista

Připomeňme, že dřívějším „fingovaným“ zákazem účasti na volbách z důvodu covidové karantény, se o ně podařilo vzbudit relativně nevídaný zájem veřejnosti.

Připomeňme, k senátním volbám běžně chodí okolo 15 procent oprávněných voličů. Zejména příbuzní a bývalí spolužáci kandidátů. Avšak potom co úředníci z Ministerstva vnitra počátkem léta pohrozili, že by lidé v těchto volbách nemohli hlasovat kvůli COVID 19, ihned stoupl zájem. Za tento „reklamní trik“ by se nemusel stydět ani Marek Prchal či Jakub Horák.

Petr Kolman: Příliš mnoho starostů kandiduje do krajů

Naštěstí to vypadá, že volit budeme moci, skoro tak jako dříve, takže naše ústavní práva nebudou pošlapána.

Jako Brňáka (dlouhodobě čtoucího Brněnský Deník – Rovnost) mne zaujal zdejší volební obvod, kde mimo jiných kandiduje paní Anna Šabatová.

Ano, bývalá veřejná ochránkyně práv byla a je nepochybně žena interesantních životních osudů. Jako (v principu konzervativního) právníka mne zaujal jeden opomíjený aspekt této kandidatury. Dávejte čtenáři, prosím, pozor. Belzebub se skrývá totiž v detailech.

A jaký je váš názor? Pište prosím na adresu nazory@vlmedia.cz. Vaše příspěvky rádi zveřejníme.

Legendární Annu Šabatovou oficiálně navrhuje hnutí Senátor 21, hnutí Idealisté a Zelení.

K jádru volebního pudla: Senátor 21, není to jednoznačně sexistický název implikující, že žena nemůže být senátorem? Proč se korektněji nenazývá např. Senátor a Senátorka 21?

Stejně tak další spolunavrhující hnutí "Idealisté" - nepodsouvá se většině adresátů tohoto sdělení, že žena nemůže být „idealistkou“, ale jen vypočítavou mrškou?

Petr Kolman: Vražda nezná barvu pleti

Byl bych moc velkým idealistou, jestliže bych si přál, aby se hnutí genderově korektně přejmenovalo? A v neposlední řadě Zelení, ergo kladívko, snad i žena může být ochránkyně přírody s politickými ambicemi.

Není zde té (jak se dnes moderně říká) toxické maskulinity i na české a moravské poměry příliš? Navíc u kandidátky, která má v erbu boj proti diskriminaci?

Není nakonec pod svícnem tma?

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.