Samozřejmě mnoho z nich pobývá v noclehárnách zřizovaných charitativními organizacemi, ale zdaleka ne všichni. Kapacita zařízení není nekonečná. Také je třeba připomenout, že někteří bezdomovci do „azyláku“ nepůjdou, i kdyby bylo deset pod nulou, jednoduše dávají přednost životu na ulici.

Pavel P. Kopecký: Bizarní doba i slavná výročí

Charitativní noclehárny také nemohou přijmout opilé či zdrogované osoby. Právníci a policisté tak stojí před otázkou, zda mají být v souladu se zákonem pokutovány i osoby, které  nemohou splnit dikci vládního nařízení – tedy nejpozději v devět večer opustit veřejný prostor.

Autor je právník a publicista

Na jednu stranu zde platí rovnost před zákonem. Avšak jaký smysl by mělo pokutovat osoby, které povinnost z právního předpisu nemohou naplnit, a současně je jasné, že pokutu, jako spoustu dalších, nikdy nezaplatí?

Lékařka Dagmar Nováková pro Deník: Nemocnice budou muset omezit péči

V této situaci proto vítám aktuální metodický pokyn Ministerstva vnitra ČR pro Policii ČR i obecní policie, který doporučuje osoby bez domova nesankcionovat.

A jaký je váš názor? Pište prosím na adresu nazory@vlmedia.cz. Vaše příspěvky rádi zveřejníme.

Leckterý čtenář si zanadává - jak je možné přistupovat k adresátům právních norem rozdílně a vlastně diskriminačně (resp. pozitivně-diskriminačně)? Avšak v této mimořádné situaci tento krok vnímám jako správný. Oceňuji, že zvítězil zdravý úsudek, a také,  že se tím naplňuje zásada přiměřenosti, o které často hovoří Ústavní soud ČR. 

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.