Je to už skoro rok, kdy do České republiky začal příliv ukrajinských uprchlíků z Ruskem napadené Ukrajiny. V zemi s tříprocentní, tedy v podstatě nulovou nezaměstnaností, to byl vedle velmi tragického rozměru celé situace splněný ekonomický sen.

Do Česka během krátké doby přišlo téměř půl miliónu lidí, z velké části mladých žen a dětí. Po krátké době si tito lidé začali intenzivně hledat práci. A na pracovním trhu vykrývali místa, na která se v českých poměrech jen těžko sháněli lidé. Po roce více než sto tisíc ukrajinských běženců práci má. Odvody do sociálního systému pak přispívají na velkou část nákladů, které si jejich příchod a prvotní příspěvky vyžádaly.

Luboš Palata
Auta se spalovacími motory budou v Česku i za dvacet let

Je to v mnohém jiná uprchlická vlna než všechny předchozí. Už tím, že nepřicházejí mladí muži. Pokud ano, tak se v Česku až na výjimky vyhýbají službě v ukrajinské armádě a při obraně vlasti. A tak by na ně mělo být nahlíženo.

Ale to je jen poměrně malá, specifická část ukrajinských běženců. Ukrajinské ženy svojí chutí pracovat i svojí pílí potvrzují fakt, kterého si všimli mnozí, kdo na východ Evropy jezdí dlouho a často. Ženy tam tvoří tu odolnější a schopnější část populace, na které stojí fungování rodin i společnosti více, než je ve střední a západní Evropě normální. Ukrajinští muži, ti, kteří se přihlásili ke službě v armádě, to ale dnes dohánějí svojí vůlí, odhodláním a také překvapivými schopnostmi, s nimiž ukrajinská armáda čelí útoku obřího Ruska.

Soutěž s Německem

V Evropě, kde podle současných pravidel platí princip, že se ukrajinští uprchlíci mohou usadit ve státě, který si vyberou, už probíhá tichý souboj o miliony Ukrajinců. Ti jsou vítaným posílením pracovního trhu. Česko vyhrálo první kolo tím, že k nám přišlo tak velké množství uprchlíků, ale může začít prohrávat v těch dalších. Ukrajincům totiž u nás dáváme podřadnou a špatně placenou práci, neuznáváme jim kvalifikaci a nevyužíváme jejich odborný potenciál.

Luboš Palata
Zelenskyj, Tadeusz Kosciuszko dneška

Vlna hloupých narážek, že vláda dělá pro Ukrajince příliš a pro Čechy málo, je dalším škodlivým faktorem. Protože v soutěži o vítanou ukrajinskou pracovní sílu máme velmi silné soupeře v podobě Německa a dalších západoevropských zemí, kde si běženci vydělají rozhodně víc. Naše jazyková a kulturní blízkost je pouze dočasnou motivací. Pak rozhodnou podmínky k životu, smysluplnost nabízené práce, uznávání kvalifikace, místa ve školkách a podmínky k životu.

S Ukrajinci jsme první rok jejich pobytu u nás vyhráli. Ale i tak o ně můžeme v konkurenci s Německem a dalšími přívětivějšími státy přijít. A brzy toho hořce litovat.