Žamberk s velkou vodou bojoval v letech 1997 a 2000, při obou povodních byly následky katastrofální. Větší bezpečí při dlouhotrvajícím dešti městu přinese výstavba protipovodňových opatření, která je v plném proudu. Staví se betonové zídky, Divokou Orlici bude lemovat bezpečnější zábradlí. Navíc se rýsují nové chodníky, které ozáří nové veřejné osvětlení.

„Podměstí bylo kompletně zalito vodou, v penzionu bylo asi sedmdesát centimetrů vody, stěhovali jsme kompletně všechny obyvatele," vzpomíná na povodně starosta Jiří Dytrt.

Protipovodňová ochrana města se od té doby často omílala, mluvilo se o ní i před osmi lety, kdy nedopadla dotace z ministerstva zemědělství. Realizace se dočkala až po dvou dekádách. Pod křídla si ji vzalo Povodí Labe. Mluvčí Jana Burianová připouští, že současnou míru ochrany města lze považovat za nevyhovující.

Objevily se potíže

Stavba odstartovala před třemi měsíci a ti, kteří práci dělníků bedlivě sledují, ví, že v Žamberku rostou tři nové betonové zídky: na louce za Vencl - Servisem, pod kasárnami a na Havlíčkově nábřeží. Tady se dělníci potýkali s problémy, a tak zídka ve správném rozměru a materiálu roste až napotřetí. „Tento úsek je pro stavbu problematický a některé postupy je nutné hledat a řešit na místě," vysvětluje Vladimír Fikejz z odboru obrany a krizového řízení. Stavba ale pokračuje dál a místní z ní budou mít benefit v podobě nového veřejného osvětlení.

Radnice totiž bryskně využila situace a jedná o spojení dvou projektů. „Jednáme se stavbyvedoucím a rádi bychom začlenili samostatný projekt do této stavby," potvrdil Jiří Dytrt s tím, že jde zhruba o patnáct sloupů veřejného osvětlení.

Zasadí rovnou vzrostlé stromy
84 milionů korun. To je celková suma, na kterou projekt protipovodňových opatření v Žamberku přijde. Mezi místními lze zaslechnout slova o „betonových hrůzách". Podle starosty Jiřího Dytrta je ale třeba vyčkat a nehodnotit stavbu dřív, než bude dokončená, tedy nejpozději - dle plánu - v říjnu 2019. Betonové zídky budou podle něj obloženy žulou a požadavek z radnice zazněl i ke stromům, které budou zasázeny vzrostlé o průměru dvaceti centimetrů a výšce čtyř metrů. „Aby to působilo dobře, ale aby pohled na Žamberk zůstal podobný jako v minulosti," uvedl starosta.

Rozšíří silnici

Protipovodňový projekt, který je v Žamberku největší investiční akcí za dvacet let, se dotkne i areálu kolem koupaliště a fotbalového a hokejového hřiště.

Kromě bezpečnostních zábran tu budou moci návštěvníci využít rozšířenou silnici u kluziště. „Pomůže nám dostat se obsluhou tam, kde to dosud nebylo možné," připomněl další pozitivum starosta. Dosud tu dělníci začali budovat štětové stěny, práce ale přerušilo dodržení sezonního klidu pro fotbal i koupaliště.

Další dobrou zprávou pak je uspíšení výstavby betonové zídky od lávky u sokolovny po silnici I/11. V rámci stavby pak vzniknou i dva rozlivné poldry.

V Žamberku je v záplavovém území podle statistik Povodí Labe 349 objektů se zhruba 950 obyvateli, což je téměř jednou tolik, než má sousední Letohrad. Například s Ústím nad Orlicí jsou ale tato čísla srovnatelná.