„Je prokázáno, že v zemích s kratším pracovním týdnem je zároveň vyšší produktivita práce," uvedla předsedkyně Jana Drápalová. Vzorem je pro zelené Dánsko a Německo.
Součástí legislativní změny by měl být stanoven minimální věk nakupujících, zákaz reklam a povinnosti prodejců poskytovat informace o rizicích užívání konopí. Kromě zkracování pracovního týdne se zelení shodli na zrušení hranice účasti pro platnost a závaznost místního krajského referenda v případech, kdy je referendum vyvolané peticí občanů. Koncept nového programu by měli straníci schválit na příštím sjezdu. Kromě toho zelení řešili body týkající se klimatu a migrace. Vyzvali reprezentanty Evropské unie a jednotlivých zemí, aby ukázali, že jde o solidární projekt. Podle zelených by se terorismu mělo předcházet, ne s ním jen bojovat.
Další sjezd, tentokrát volební, chystají zelení na konec ledna. Na něm by měli delegáti strany obměnit své sedmičlenné předsednictvo a připravovat se na krajské a senátní volby v příštím roce. V horní komoře už strana své zastoupení má, s její podporou bylo zvoleno šest senátorů.