„Zdůrazňuji, že kácet se budou pouze dřeviny, které jsou převážně ve špatném zdravotním stavu, a tudíž neperspektivní," uvedla vedoucí odboru životního prostředí Petra Juřinová.

Škodil mráz i brouci

Hřbitov byl otevřen na počátku 20. století a stejně stará je i většina stromů, které stíní a dodávají atmosféru parku. Na stromech ve středové aleji jsou pravidelně prováděny řezy. Při podrobnějším šetření se zjistilo, že jsou narušené například mrazovými trhlinami, poškozené zahradní mechanizací nebo napadeny škůdci a chorobami a nemají šanci na další dlouhodobou existenci.
Na hřbitově roste řada dalších dřevin, které si zaslouží udržovací řezy, některé však bude třeba vykácet. Podle zdravotního stavu a hodnoty porostů je vhodnější asanovat dřeviny po etapách a zároveň vždy provést výsadbu nových dřevin.
Město chce občany seznámit s projektem, který určí, které stromy budou vykáceny, které prořezány, které druhy stromů budou na hřbitově nově vysazeny. Odbor životního prostředí Městského úřadu Lanškroun proto chystá na druhou polovinu března veřejnou besedu o obnově zeleně na hřbitově.

U bříz hrozí pád

Zahradní architektka Hana Hanyšová se seznámila se zelení na hřbitově důkladně: „Ke stromům se sníženou vitalitou a zhoršeným zdravotním stavem patří například břízy ve střední části hřbitova. Při větší síle větru by padající větve mohly poškodit pomníky nebo ohrozit zdraví osob pohybujících se na hřbitově. Problematické jsou i živé ploty z tújí v různých částech hřbitova, které bohužel nebyly udržovány pravidelným řezem, což zhoršilo jejich estetické vlastnosti. Ani radikálním řezem by nedošlo k požadovanému zlepšení vizuálního a fyziologického stavu, neboť řez by musel být proveden do starého dřeva, ze kterého tento druh jen velmi pomalu a neochotně obráží."
Celá akce bude nákladná. „Do návrhu rozpočtu na letošní rok jsem zařadil částku půl milionu korun, která by měla pokrýt náklady na první fázi projektu. Bude z ní hrazeno zejména kácení. V případě, že bude vyhlášen vhodný dotační titul, využijeme připravený projekt a požádáme o dotaci," uvedl vedoucí odboru investic a majetku na lanš-
krounské radnici Lukáš Pražan. Podle jeho slov bude obnova zeleně na hřbitově výrazně náročnější než podobné akce, třeba v parku. „Město bude při realizaci ctít pietní charakter místa. Velmi náročné bude také kácení v blízkosti pomníků a odstraňování kořenů z blízkosti obrub hrobů," doplnil.  (pb, zr)

Městský hřbitov v Lanškrouně byl otevřen v roce 1904 královéhradeckým biskupem. Jeho zřízení předcházelo nařízení okresního hejtmana z roku 1889 o vybudování nového z důvodu zdravotní závadnosti stávajících hřbitovů. Pozemky městu prodal tehdejší majitel lanškrounského panství kníže Lichtenštejnský.
O hřbitov se na základě smluvního vztahu starají Technické služby Lanškroun, s. r. o.