Citlivější přístup

„Oběti získaly celou řadu nových práv, která výrazně změnila jejich postavení v trestním řízení. Nejsou to již pouze osoby, které vypovídají o tom, co se jim stalo, ale mají možnost se samy trestního řízení aktivně účastnit. Nejvýraznější změnou, kterou nový zákon přinesl, je zájem všech zapojených subjektů o osobu oběti a citlivější přístup k ní," upozorňuje Robert Oláh, vedoucí střediska Probační a mediační služby v Ústí nad Orlicí. Zákon výrazně rozšířil práva obětí a posílil rozsah odborné pomoci, kterou mohou požadovat. Oběť tedy získává jistotu, že se jí dostane veškeré pomoci a péče, kterou potřebuje. Jde hlavně o získání právních informací, psychosociální podpory a poradenství, peněžité pomoci, ochranu soukromí, ochranu před hrozícím nebezpečím a druhotnou újmou.

Také na Orlickoústecku   mají oběti k dispozici komplexní systém dostupné bezplatné pomoci. Kromě střediska Probační a mediační služby v Ústí nad Orlicí, které je ze Zákona o obětech subjektem poskytujícím obětem trestných činů právní informace a restorativní programy, působí v blízkosti našeho okresu Poradna pro oběti trestných činů v rámci projektu Proč zrovna já?, a to ve Svitavách, Pardubicích a Šumperku. Za rok existence Zákona o obětech bylo středisko Probační a mediační služby v kontaktu se 73 oběťmi trestných činů.

„Ve 22 případech jsme zprostředkovali mimosoudní řešení a pachatelé uzavřeli s obětmi nad rámec plnění pojišťovnami dohodu o náhradě škody v celkové výši 367 495 korun," upřesňuje Robert Oláh.
Nejčastěji se na pracovníky střediska PMS Ústí nad Orlicí obrací oběti dopravních nehod, majetkové trestné činnosti (podvody, krádeže). Následuje kriminalita násilná (fyzické napadení, domácí násilí). Středisko PMS v Ústí nad Orlicí kontaktovali i příbuzní obětí sexuálně motivované trestné činnosti – znásilnění, pohlavní zneužívání.

„Nedokážeme zabránit tomu, aby byla páchána trestná činnost. Můžeme se ale postarat o to, aby oběti dobře znaly svá práva a věděly, jak je uplatnit. Můžeme obětem pomoci vyrovnat se s prožitými traumaty a společnými silami dosáhnout snížení dopadů trestné činnosti na život oběti," dodává vedoucí střediska Robert Oláh. Veškerá činnost probační a mediační služby je bezplatná. (ec)

Kontakty
Probační a mediační služba Ústí nad Orlicí, Smetanova 43, Ústí nad Orlicí, tel: 731 692 757
e-mail: rolah@pms.justice.cz