Je čím se chlubit

„Nijak zvlášť jsme se nepřipravovali, protože si myslíme, že je to o celoroční práci, nikoli tak, že když přijede komise, posečeme a uklidíme okamžitě celou obec," řekl v předvečer návštěvy starosta Sázavy Jiří Malátek.
Zaujmout chtějí hlavně veřejným životem, bohatou činností spolků a investicemi. „Pořádáme řadu akcí pro děti i dospělé, teď jsme třeba uskutečnili košt moravských vín. Nedávno jsme opravili sál, takže jsme po čtvrt století obnovili plesovou sezonu," přiblížil, čím se budou snažit zaujmout, Jiří Malátek.
Na prohlídku Zářecké Lhoty doprovodili hodnotitele spolu se zastupiteli i občané. Vystoupení si připravily také místní děti. „Chtěli jsme, aby se prezentovali hlavně sami lidé, takže během těch dvou hodin, které nám porotci věnují, ukážeme, jaké tady máme živnostníky, spolky nebo jak hospodaříme s rozpočtem. Společně si prohlédneme zvelebený rybník, novou cyklostezku i opravenou kapličku. Docela zajímavý program jsme připravili v osadě Hrádníky u Tiché Orlice," popsal průběh odpoledne starosta Petr Kazda.
Zářecká Lhota se soutěže účastní už podruhé. I když vloni obdržela drobné ocenění, chtěla by dosáhnout na jednu z cenných stuh, kterou porotci vítězným vesnicím udělují. Kategorií, ve kterých mohou uspět, je hned několik.
Mohou získat Zlatou stuhu za vítězství v krajském kole, Modrou stuhu za společenský život, Bílou za činnost mládeže, Zelenou za péči o zeleň a životní prostředí a Oranžovou za spolupráci obce a zemědělského subjektu.

Pospolitost obce

Od soutěže si obce slibují především zviditelnění a zúročení svého úsilí. Podle Petra Kazdy by navíc mohlo posílit pospolitost obce: „Přispívá to hlavně ke stmelení party. V loňském roce to lidi opravdu bavilo, což byl pěkný moment."
Hodnocení krajských kol bude probíhat ještě po celý červen. Poté bude jasné, jestli některá z obcí naváže na úspěch Českých Heřmanic, které se pyšní krajským titulem Vesnice roku 2012, či Dolního Újezdu na Svitavsku, který se stal Vesnicí roku Pardubického kraje vloni.