Česká pošta chce, aby za osm let na území republiky převažovaly takzvané pošty Partner, tedy pobočky provozované obcemi, obchodními řetězci či soukromníky. Ve svém vlastnictví si chce tento státní podnik ponechat jen asi 700 provozoven z celkových 3200. „Pro oblast východní Čechy je cílový stav v roce 2025 stovka vlastních provozoven a 484 pošt Partner," uvedl včera za Českou poštu ředitel pobočkové sítě Východní Čechy Libor Černý.

Největším úskalím tohoto plánu jsou peníze. To je nejčastější důvod, proč obce i další partneři váhají, zda smlouvu podepsat. Drtivá většina z těch, které již poštu Partner provozují, doplácí ze svého rozpočtu.

Na hranici ztrátovosti

Finanční napětí potvrzuje i Miloslav Hlavsa, ředitel obchodního družstva Konzum Ústí nad Orlicí, které ve svých vesnických prodejnách provozuje už 18 pošt Partner. Provize od České pošty se podle něj pohybuje od osmi do 12 tisíc korun měsíčně. „Podporujeme venkov. Byť je to na hranici ztrátovosti u prodeje potravin a neziskovosti u provozu pošty," dodal Miloslav Hlavsa.

Podobně to vidí i starostové obcí z Pardubicka. „Provize od pošty náklady nepokryje. Poštu provozujeme teprve od začátku listopadu, odhadujeme, že dopad na náš rozpočet bude kolem 20 tisíc ročně," uvedl starosta obce Vápno Milan Málek. V Dřítči se nepodařilo sehnat pracovnici na poloviční úvazek, a tak museli začít kumulovat funkce.

Zachování poštovních služeb na venkově dotují partneři

„Naše paní pošťačka je zároveň správkyní hřbitova, knihovnicí, vedlejší pokladní obce a řeší i další administrativu," uvedl starosta Jozef Petrenec. Mzdové náklady se pohybují kolem 300 tisíc ročně. Obec platí přibližně polovinu nákladů na provoz pošty, přesto je starosta rád, že zůstala. „Služby pro občany se ještě zlepšily. V pondělí má pošta otevřeno až do 19 hodin, v jiné dny do půl páté," dodal. Neblahý dopad provozování pošty na obecní rozpočet už v minulosti potvrdily i Turkovice a Zdechovice.

S franšízovým projektem Partner mají od loňského června zkušenost lidé v městysi Žumberk na Chrudimsku. „Jsme rádi, že tu zůstaly poštovní služby zachovány. Funguje to dobře," shrnul dosavadní zkušenosti muž, který bydlí v domě hned vedle výdejny zásilek. Pro rozpočet městyse představuje provoz výdejny v Žumberku roční náklady ve výši přibližně jednoho sta tisíc korun. „Jsou to hrozné peníze, ale pokud jsme nechtěli o poštovní služby přijít, neměli jsme na vybranou," uvedla už na startu projektu starostka Žumberku Yveta Ždímalová.

Projekt Partner funguje od počátku letošního března rovněž ve Svídnici. „O vše se dobře stará bývalá vedoucí pošty, která má dostatek potřebných zkušeností. Otvírací dobu jsme rovněž převzali, takže občané Svídnice nezaznamenali prakticky žádnou změnu," uvedla místostarostka obce Jana Novotná. „Nakolik tato služba zatíží náš obecní rozpočet, to zatím ještě nevíme, ale určitě to bude z finančního hlediska ztrátová záležitost. Vzhledem k tomu, že už v obci nemáme ani obchod, tak jsme chtěli zachovat alespoň tuto službu. Na tom jsme se v zastupitelstvu jednomyslně shodli," doplnila.

Stejně to vnímají i představitelé ostatních obcí, které se do provozovaní pošty pustily. Chtějí hlavně zachovat služby pro své občany, získali totiž dojem, že jinak o ně přijdou. Představitelé České pošty přitom včera v Pardubicích ujistili, že v případech, kdy v regionu nenajdou vhodného partnera, budou pobočku dál provozovat. Pro letošní rok mají v plánu uzavřít 210 dalších smluv.

Pošta partner
okres Pardubice - 4: Zdechovice, Turkovice u Přelouče, Dříteč, Vápno (provozuje obec)

okres Chrudim - 4: Morašice u Chrudimě, Žumberk, Svídnice, Vortová (provozuje obec)

okres Ústí nad Orlicí - 15: Třebovice, Sopotnice, Záchlumí, České Libchavy, Kunvald, Bystřec, Písečná, Klášterec nad Orlicí, Choceň 2, Verměřovice, Orličky, Nekoř, Dlouhá Třebová, Ostrov, Cotkytle (provozuje COOP)

okres Svitavy - 2: Němčice, Cerekvice nad Loučnou (provozuje COOP)

Pardubický kraj - 25
ČR - 311