Nedělní odpoledne na ústeckém náměstí. Takovou akci zřejmě naše město nezažilo. Ne že by v minulosti nebývalo plné při různých příležitostech (zvlášť v posledních dvou týdnech), ale té radosti, šťastných úsměvů a projevů zcela nefalšovaného nadšení! Občanské fórum uspořádalo řetěz lidských rukou na počest výročí Deklarace o lidských právech a na podporu našeho lidového hnutí za demokracii a svobodu Československa. Tisíce lidí (rozdáno bylo přes 4000 upomínkových listů) obkroužily ústecké „vládní budovy" – řetěz spojených rukou se táhl z náměstí kolem ONV, OV KSČ, OS SNB a Kulturního domu zpět na náměstí, kde si občané „zatančili" kolem mariánského sloupu a do zvuků kostelních zvonů zazpívali čs. státní hymnu. To už jsme věděli, že nová vláda je složena z lidí, kteří do svobodných voleb „mohou odpovědně vládnout". Shromáždění potleskem přijalo i pozdrav hostů z Litvy a především vyjádřilo souhlas s prohlášením městského Občanského fóra v Ústí nad Orlicí, které uveřejňujeme na jiném místě.

Předsedovi ONV v Ústí nad Orlicí:
Občanské fórum se Vás obrací, vážený pane předsedo, s otevřeným dopisem, jehož obsah byl schválen na veřejné schůzi OF v Ústí nad Orlicí.
Chceme vyjádřit svou nespokojenost s dosavadní úrovní vedení okresního týdeníku Jiskra Orlicka, což je podle našeho názoru příčinou nízké úrovně tohoto tiskového orgánu ONV a NF Ústí nad Orlicí. Jsme přesvědčeni, že osoba, která zastává funkci vedoucího redaktora těchto novin, neodpovídá požadavkům funkce a potřebám probíhajících změn. Proto naléhavě žádáme, aby Vy, pane předsedo, jste zajistil posouzení otázky obsazení funkce vedoucího redaktora týdeníku Jiskra Orlicka na mimořádném zasedání rady ONV.
Navrhujeme vyhlásit veřejný konkurs na obsazení místa vedoucího redaktora Jiskry Orlicka s tím, že k účasti v konkursu budou personálně přizváni dosavadní redaktoři Jiskry Orlicka a okresního vysílání, dále p. dr. Pavel Sajenko, redaktor Pochodně pro okres Ústí nad Orlicí, a pracovníci z podnikových časopisů okresu, kteří by podle mínění rady ONV se měli tohoto konkursu zúčastnit… (re)