Prim mezi vodohospodářskými společnostmi na Orlickoústecku hrají Vodovody a kanalizace Jablonné nad Orlicí. „Na veřejné vodovody ve správě akciové společnosti VAK Jablonné nad Orlicí je v současné době napojeno asi 133 tisíc osob a na veřejnou kanalizaci asi 103 tisíc osob," říká ředitel společnosti Bohuslav Vaňous.
Ceny jednotlivých společností se liší. A od příštího roku by voda měla ještě podražit. „Já nevím, čí je voda, kdo ji od koho koupil, kdo si ji dovoluje prodávat… voda, vzduch, oheň… no ale drahá se mi zdá dost," přemýšlí na Facebooku Orlického deníku Renata Kašková. „Je to drahé a docela dost," přidává se uživatelka Mary Magda.

V Ústí nad Orlicí má „v hledáčku" vodní hospodářství místní společnost Tepvos, která letos účtuje za jeden kubický metr pitné vody celkem 76,88 koruny. Od českotřebovské Orlické vodohospodářské společnosti zákazníci koupí vodu podstatně levněji, celková cena činí 63,14 korun. V Jablonném nad Orlicí má svou základnu největší vodohospodářská firma v regionu Vodovody a kanalizace Jablonné nad Orlicí (VaK), která má pro letošní rok nastavenou cenu 77,40 Kč za kubík pitné vody. Všechny ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Každého jistě napadne, podle čeho se cena vody počítá. Není to ale vůbec jednoduché a na cenu vody má vliv několik aspektů. „Obecně cenu ovlivňují uznatelné náklady související s jímáním, úpravou a distribucí vody, respektive odkanalizováním a čištěním odpadní vody," vysvětluje Bohuslav Vaňous. Dalšími parametry jsou údržba stávajícího vodohospodářského majetku a také takzvané finanční analýzy jednotlivých rozvojových projektů, které mimo jiné řeší dlouhodobou udržitelnost projektů.
Konkrétně VaK za poslední dva roky dokončil pět projektů – dostavbu kanalizace a intenzifikace čistírny odpadních vod v Letohradu, stavbu nové úpravny vody v Chocni, dokončení kanalizace a stavby nové čističky odpadních vod v Brandýse nad Orlicí, dostavbu kanalizace v Běstovicích s napojením na stávající ČOV Choceň a kanalizaci v Dolním Třešňovci s napojením na kanalizační systém města Lanškroun.

ZDRAŽENÍ NÁS NEMINE

V letošním roce by pak měla společnost podle plánu financování obnovy infrastrukturního majetku investovat přes padesát milionů korun do již existujících systémů. Plnění plánu přitom společnostem přímo ukládá zákon.
Občané využívající služeb VaKu se dočkali zdražení už v letošním roce, a to o 2,50 Kč na kubík vody.

A Bohuslav Vaňous přiznává, že zdražení se občané nevyhnou ani v roce příštím. „Ke zdražení pravděpodobně dojde. V tuto chvíli nejsme schopni predikovat o kolik, neboť se mění legislativa, která ovlivňuje naše vstupní náklady," říká s tím, že ale určité vyhlídky tu jsou. „Předpoklad zdražení vodného a stočného pro rok 2017 se bude v naší společnosti pohybovat v rozmezí nula až pět procent. Cena v nejradikálnější variantě zdražení tedy nepřekročí 82 korun včetně DPH za jeden metr kubický," předestírá ředitel společnosti.

VODA JE VZÁCNOST

Každý z nás si tedy jistě rozmyslí, jak s vodou na-
kládat. Ostatně k šetření vodou jsou nabádány už děti od útlého věku. O tom, že voda je cenná, se přesvědčili i „zachránci studen" na Haiti z jablonského rozvojového projektu Praga – Haiti, kteří na zmíněném ostrově pomáhají s budováním zdrojů pitné vody. „Voda je vzácnost a musíme si ji chránit," říká tamní učitel Merisson Robert.

Účet za vodu: každý rok o desítky korun více

Praha – Naše nejcennější tekutina bude v příštích šesti letech ještě cennější. Hlavně pro naše peněženky.
Ubývající zásoby podzemní vody v ČR přiměly stát zdražit poplatky za její čerpání. Dnes platí vodárny za kubík podzemní vody dvě koruny, podle novely vodního zákona se však tento poplatek bude do roku 2022 postupně navyšovat až na finální cenu 
6 korun za kubík.
„Poplatky za odběr podzemní se od roku 2002 nezměnily, po čtrnácti letech už jejich výše nijak nemotivuje odběratele k šetření tohoto velmi cenného zdroje pitné vody," řekl včera Deníku ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). „Loňský extrémní úbytek vody v ČR jen potvrdil, že vodní zdroje musíme důsledně chránit," zdůraznil ministr.

NÁDRŽ JAKO BYZNYS

Cena povrchové vody z nádrží (tuto cenu určují povodí) v uplynulých letech rostla: dnes je to přes 4 koruny za kubík. Tudíž vodárnám, u nichž to technicky lze, se paradoxně vyplatí čerpat kvalitnější (a o polovinu levnější) vodu z podzemí. Mimochodem i čištění této vody je levnější. Podle dat z roku 2014 tak podzemní voda činí už nadpoloviční podíl z celkové produkce v ČR.

Podle Brabce je zvýšení poplatku ze dvou na šest korun sociálně citlivé a zákazníci to ani nemusejí poznat. „Zvýšení poplatků nebude mít plošný vliv na cenu vodného," míní ministr.
Návrh zákona ale s určitým růstem cen počítá. Jak konkrétně? Záleží, zda vaše vodárna odbírá spíše podzemní nebo povrchovou vodu z nádrží. Většinou je to půl na půl.
Pokud je závislost vaší vodárny na podzemní vodě poloviční (a zbytek čerpá z nádrží), ministerstvo životního prostředí očekává růst ceny vody o 18 korun na osobu a rok (čtyřčlenná domácnost navíc 72 korun za rok).
Kdyby (teoreticky) vaše vodárna čerpala veškerou vodu z podzemí, ročně to 
v průměru bude zvýšení ceny až o 52 korun na osobu 
a rok (navíc 208 korun čtyřčlenná domácnost).
Situace se liší od města 
k městu.

Například Olomoucko, Brno, či Hradecko používá převážně podzemní vodu. Tam by poplatek logicky pocítili více. Naopak regiony Budějovicko a Ostravsko, Liberecko jsou podle MŽP zásobovány převážně povrchovou vodou z nádrží.

Vodohospodářským firmám se ale zvýšení poplatků nelíbí. Kromě zdražení odběru je čeká zpřísnění limitů při vypouštění odpadních vod, což si vynutí úpravy čističek a další náklady. „V některých lokalitách může cena vody vzrůst i o desítky procent," myslí si František Barák ze Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR. Ročně by podle něj bylo třeba investovat do opravy sítě 18 až 20 miliard korun, v reálu je to polovina. Stále tak platí, že 17 procent vody se ztratí v potrubí cestou k zákazníkovi.
Největším problémem vodárenství ale zůstává jeho atomizace, kdy v ČR existuje 2500 vodárenských firem, často přitom „trubky" vlastní obec a vodu prodává (a zisk inkasuje) soukromník. „Bohužel nefunguje pravidlo, že čím levnější voda je, tím efektivnější je provoz vodovodů a kanalizací," říká analytik firmy Grant Thornton Pavel Válek. Cenu vody bychom podle něj měli hodnotit podle toho, kolik daná vodárna investuje do oprav. „Tam, kde je cena vody vysoká a podíl nákladů na obnovu je mizivý, je na místě začít tlouci na poplach," říká Válek.