Jde přitom o strom, který by naši zemi určitě nejlépe reprezentoval v soutěži Evropský strom roku.
Není to pro náš region škoda? A důvodem takového umístění není nic jiného, než že si lípa mezi obyvateli celých východních Čech dosud nezískala takovou podporu, jakou pro své finalisty dokázali zajistit lidé v jiných krajích. Ano, v soutěži bohužel nerozhoduje jenom to, jak je který z finalistů krásný a zajímavý. O tom, který strom nás bude v mezinárodní soutěži reprezentovat, rozhoduje počet hlasů, které finalista získá. A zatím to jinde umí lépe, než to umíme my.
Co dělat? Do konce soutěže, který bude 10. října, zbývá ještě jeden měsíc. Myslím si, že nás už tolik nezachrání dárcovské SMS jednotlivců, ale ve finále musíme na čelní příčky zaútočit pomocí hlasovacích archů. Nechají se stáhnout a za šedesát korun koupit prostřednictvím internetu na stránce www.stromroku.cz. Na jeden arch se vejde dvacet podpisů. Příspěvek jednotlivce potom činí pouhé tři koruny, ale znamená jeden hlas pro finalistu. Masovějšími akcemi na podporu Vejdovy lípy mohou takto výrazně pomoci zejména školy, městské a obecní úřady, podniky či nejrůznější organizace. Doporučoval bych jen, abychom zaplněné archy odesílali Nadaci Partnerství teprve koncem měsíce září. Nechceme své soupeře příliš brzo vyprovokovat k obdobné aktivitě a masové podpoře. Jestli už něco podobného nemají také za lubem. Děkuji všem za pochopení a podporu a přeji Východočechům, aby titul Evropský strom roku patřil nakonec Vejdově lípě.
O vaši pomoc prosí i devítiletý Adam z Letohradu, který se v těchto dnech zúčastnil televizního natáčení obsahujícího i krátkou reportáž o Vej
dově lípě. Redaktor východočeské redakce České televize Přemysl Šrámek nám sdělil, že pořad bude odvysílán v regionálním zpravodajství ve středu 4. září v 18 hodin na kanálech ČT 1 a ČT 24. Kdo bude pořad sledovat, dozví se o našem regionu i mnohem více zajímavých informací.
Text a foto : Josef Kvičera

Jak pomoci Vejdově lípě:
DMS: Stačí odeslat DMS STROM1-12 (dle čísla přiděleného každému stromu) na číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč, z toho 27 Kč půjde na výsadbu a ochranu stromů v místě, kde finalista roste.
Hlasovací archy: Jejich cena je 60 Kč a vejde se na ně 20 podpisů. www.stromroku.cz