Výjimečnost kraje

„Inženýr Jan Kašpar je veřejnosti známý. Před čtyřmi lety byla letectví v Pardubicích věnována samostatná výstava, ale my se snažíme návštěvníkům předvést další interesantní osobnosti a souvislosti v oblasti letectví v našem kraji," uvedl k tématu výstavy Radim Urbánek, vedoucí vysokomýtského muzea, a dále vysvětlil: „Ve spolupráci s PhDr. Pavlem Petrem a kolegy jsme se podívali na historii letectví ze široka a hledali jsme především ukryté souvislosti, zajímavosti, a tak i potvrzení, že je celý Pardubický kraj v této oblasti opravdu výjimečný."
Výstava je sestavená z pěti velkých celků, které diváky přehledně provedou vytyčeným tématem. První okruh prezentuje objevitele a snílky, protože v Pardubickém kraji lze nalézt hned několik mužů, kteří vymýšleli létací stroje podobné literárním fantaziím. Přesto se některým osobnostem záměr podařilo uskutečnit. Českotřebovský rodák František Formánek si připsal primát v konstrukci aerohelikoptéry. Josef Kábele sestrojil létací stroj poháněný lidskou silou. První českoslovenští letci jsou dalším klíčovým tématem výstavy. Úspěšné lety zaznamenali v průběhu roku 1911 Jan Kašpar i Evžen Čihák. Kašpar přeletěl z Pardubic až do Velké Chuchle. Čihák uskutečnil let v Poděbradech.
„Evžen Čihák se zapsal do historie aviatiky také tím, že se spolu se svým bratrem Hugem stali konstruktéry prvního českého funkčního motorového letadla," uvedl k této osobnosti poslanec Parlamentu ČR Jiří Junek, který se na počátku výstavního projektu osobně podílel a nyní nad ním převzal záštitu.
„Jako hrdinu létajícího na perutích vojenských letadel můžeme směle označit Aloise Vrecla, který byl jediným aktivním československým pilotem v obou světových válkách a také ve válce s Maďarskem v roce 1919," přidává příběh zkušeného letce v další části výstavy jeden z autorů Martin Štěpán.
Nemalý prostor na výstavě získala i historie Masarykovy letecké ligy a letecké události, které zasáhly do průběhu 2. světové války. Ani výroba letadel v Pardubickém kraji nezůstane bez povšimnutí. Výstava představí nejvýznamnější leteckou továrnu Beneš-Mráz v Chocni či vysokomýtského továrníka Josefa Sodomku ml., pro kterého byly letecké stroje odchýlením od jeho tradičního zájmu.

Nebeská blecha

„Jako pastvu pro oči návštěvníků jsme přivezli řadu trojrozměrných modelů slavných letadel, části skutečných letounů, ale především autentický stroj HM-14 pojmenovaný jako Nebeská blecha. Je zapůjčený z Národního technického muzea v Praze a zhotovil ho Karel Bína z Ústí nad Orlicí v roce 1935. Po obloze se ovšem Nebeská blecha proletěla až v polovině šedesátých let," řekl další z autorského týmu Zdeněk Horák.
Na výstavě, věnující se tak lákavému tématu, jako je letectví, rozhodně nesmí chybět interaktivní prvky. Autoři si pro návštěvníky přichystali výzvu v podobě ovládání letadla v leteckém simulátoru a na děti čekají hry s plastovými skládačkami letadel.

Putovní výstava Počátky letectví v Pardubickém kraji (1910–1948)
28. září – 23. listopadu

Vernisáž
28. září od 14.00 hodin v prostorách Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě
Pavel Fencl „Létal jsem v Tmavomodrém světě"
Návštěvníci si mohou prohlédnout originál modelu Spitfire zapůjčeného režisérem Janem Svěrákem, který účinkoval v jeho úspěšném filmu Tmavomodrý svět. Autor modelu Pavel Fencl rovněž poreferuje o své práci během natáčení filmu.

Přednáška „Letectví ve východních Čechách v letech 1918 až 1938"
21. října od 18.00 hodin v prostorách Regionálního muzea
PhDr. Pavel Petr
Téma přednášky vychází z dlouhodobého badatelského zájmu Pavla Petra, který svou pravidelnou přednáškovou činností usiluje o zpřístupnění tohoto tématu širší veřejnosti. Autor upozorňuje na dlouhou a bohatou tradici vojenského i sportovního létání a výroby letadel na mnoha místech dnešního Pardubického kraje.

(tz)