„Jde o průřez záznamové techniky, více než sto let zvuku a záznamu," řekl kurátor z Národního technického muzea v Praze René Melkus. Výstava potrvá do poloviny března a bude prezentovat zhruba 80 sbírkových předmětů technického muzea. K vidění jsou hlavně gramofony a fonografy.

Návštěvníci budou mít možnost se seznámit s nejstaršími záznamy do cínové folie, voskových válečků a šelakových desek. Nahrávání zvuku do cínové fólie vymyslel Thomas Alva Edison. „Záznam měl nepraktickou vlastnost, po prvním přehrání se zničil," podotkl Melkus.

Přes novější vinylové singly a dlouhohrající desky výstava zájemce provede až k deskám s digitálním záznamem. „Obecně nejstarší věci jsou nejkrásnější, jsou to umělecká díla," řekl René Melkus.

Návštěvníci si prohlédnou i gramofony a desky vyráběné na území Česka od roku 1910. „Desky se od nás vyvážely do celého světa. Konstrukční škola inženýra Jandy vyráběla gramofony, na něj navázala firma v Litovli, jejíž přístroje jsou na špičkové úrovni," dodal Melkus.

Zajímavostí je například magnetofonový adaptér z 50. let minulého století, který se položil na gramofonový talíř elektrického gramofonu. Adaptér umožňoval nahrávání a přehrávání magnetofonových pásků.