Oheň, který byl vidět z širokého okolí a jehož hustý černý dým stoupal nad celé město, podle předběžných odhadů způsobil škody za 200 milionů korun. Řadí se tak k největším požárům v novodobé historii východních Čech.
„Ve věci jsme také zahájili trestní řízení pro podezření, zda nedošlo k trestnému činu, ať už nedbalostnímu nebo úmyslnému," řekla policejní mluvčí Lenka Vilímková. Není přitom vyloučena ani technická závada, to však musí ukázat teprve vyšetřování.
Objekt je velmi rozlehlý (přibližně 50 metrů na 30 metrů), proto jeho prohledání trvalo celý den a nejspíš ještě bude pokračovat (viz snímek JSDH Dolní Dobrouč). Na vyšetřování se podílejí desítky hasičů i kriminalistů.
„Na místě jsou vyšetřovatelé z řad hasičů a policistů, odebírají se vzorky, jsou detailně probírány záběry z videokamer. Ohledání pravděpodobně bude trvat několik dní," potvrdila mluvčí profesionálních hasičů Vendula Horáková.
Předběžná škoda je 200 milionů korun. Podle policejní mluvčí Vilímkové ji tak odhadlo vedení firmy. Konkurenční podnikatelé z oboru tak vysokou škodu ale rovněž považují za reálnou.
Galvanovna začala hořet v neděli před polednem. Hasičům se požár podařilo dostat pod kontrolu zhruba po sedmi hodinách. Ještě v pondělí dohašovali ohniska požáru.
Na místě je mnoho chemikálií, podle hasičů jsou však zabezpečené a neunikají. Odborníci na životní prostředí měřili ovzduší v době požáru a šlo jen o zplodiny hoření. Odebrali také vzorky vody a půdy, zda nebylo okolí kontaminované. Výsledky by měly být nejspíš dnes.
Požár se patrně rozšířil z jedné z vnitřních místností a postupně mohutněl. Lidé nesměli v neděli větrat a raději ani vycházet ven. Na půl dne byla uzavřená ulice u nádraží. Nedělní zásah komplikovaly exploze tlakových nádob s oxidem uhličitým (CO2) i hustý dým. ⋌