Víte, že…

Podle lékařských statistik se 99 % dětí narodí se zdravými chodidly a většina deformit dětských chodidel vzniká špatným obouváním. Až třetina školáků nastupuje do první třídy s poškozenými chodidly. Ačkoliv se právě přezůvky podílejí na zdravém vývoji chodidla školáka nejvíce, rodiče jim často věnují jen minimální pozornost.
Lidské chodidlo se skládá z 26 kostí a 33 kloubů. Chodidlo a klenba nohy poskytují tělu oporu a umožňují bezbolestný a neomezený pohyb. Zdravé děti se narodí s již vytvořenou příčnou i podélnou klenbou. Všechny kosti a chrupavky v dětské noze jsou ale velmi měkké a tvárné. „Pro řadu rodičů může být zrádné, že klenbu nohy u batolat a menších dětí nelze pozorovat, protože je obalena ochrannými tukovými polštáři. Správný tvar chodidla tak často neřeší, protože není na první pohled zřetelný. To je však samozřejmě chyba," upozorňuje na častý nešvar Tomáš Jurák ze společnosti Coqui.

O dětskou nohu by měli rodiče pečovat už od prvních krůčků. Nejpozději do čtvrtého roku života totiž začnou ochranné bezpečnostní polštáře mizet, a proto je nutné správný vývoj chodidla lépe chránit. Následky špatné péče a nevhodného obouvání dětí se mohou projevit v podobě syndromu ploché nohy, deformit prstů či otlaků. Ty mohou v dospělosti vyústit v nesnesitelnou bolest při chůzi a artrotické změny, které si mnohdy žádají operativní a dlouhodobou léčbu.
„Řídím se v první řadě cenou," přiznává paní Hana, maminka dvou dětí, a pokračuje: „Moje děti nesnesou bačkory, potí se jim nohy, takže kupujeme sandály. Teď se nám podařilo ve Třebové koupit zlevněné kožené. Certifikáty neřeším, ale dbám na to, aby byla bota dobře tvarovaná a synovi seděla, protože má ploché nohy."

Tvar a velikost

Ideální dětské přezůvky musí dítěti ponechat prostor pro růst chodidel. Vhodná obuv by proto měla mít takzvaný nadměrek, tedy volný prostor mezi špičkou boty a palcem nohy. „Ideální bota by měla mít kulatou špičku, dobře zafixovanou oblast paty a nadměrek 10 až 15 milimetrů. Většina rodičů měří nadměrek tak, že dítěti boty obují a následně stlačením prstu přes botu zjistí, zda je v ní dostatek místa. Děti však mnohdy při tomto měření prsty v botě reflexivně skrčí. Proto obuvníci doporučují chodidlo a nadměrek měřit na šabloně, která je dostupná v každé kvalitní prodejně," vysvětluje Tomáš Jurák. Šířku obuvi by měli rodiče zkoušet hlavně v oblasti prstních kloubů. Úzké boty způsobují otlaky, v širokých naopak dětská noha klouže dopředu a dochází tak ke zhmoždění prstů.

Pozornost by měli rodiče věnovat i tomu, jak dítě bačkoru obouvá. Pokud s nazouváním boty zápasí již v prodejně, mělo by vyzkoušet obuv jinou. V opačném případě hrozí, že bude mít při obouvání ve škole problémy, případně boty neopatrnou manipulací brzy zničí. Když se navíc dítě obuje špatně, může i kvalitní obuv způsobit problémy. Prodejci bot také doporučují zkoušení obuvi odpoledne, kdy je dětská noha vlivem fyzické aktivity objemnější.

Materiál

Většina ortopedů doporučuje nošení přezůvek, které mají anatomicky tvarovanou stélku. Ta bohužel ve většině levných bačkůrek chybí, a proto ji občas rodiče nahrazují dokupovanými ortopedickými vložkami. Podle průzkumů tak nosí vložky do bot již každé šesté dítě. Do většiny bot však stélky nepasují, nedrží v nich, a dětskému chodidlu tak spíše škodí. U přezůvek by si rodiče měli všímat také materiálu. Podešev boty by měla být pružná, a to především ve středu chodidla. Podpatek a opatek by měly být naopak tužší, aby tlumily nárazy a poskytly dětem oporu při pobíhání během přestávek.
Velmi důležitou vlastností bot je i jejich schopnost odvádět vlhkost a zamezovat množení mikrobů. „Zhruba po třech až čtyřech hodinách začnou při nošení bačkor vlivem vlhkosti a tepla vznikat podmínky pro rozvoj plísní. Rodiče by proto děti měli obouvat do prodyšných bot nebo do sandálků s otvory a mikrobiální úpravou," upozorňuje Jurák. O vhodnosti materiálu mohou napovědět i různé certifikace. Obuv může mít například certifikaci na protiskluzovost, neméně podstatná je i certifikace nezávadnosti materiálu. Levné náhražky plastových sandálů a bačkor bez certifikace bývají vyrobené z materiálů obsahujících ftaláty. Ty jsou zdraví škodlivé a zvyšují riziko alergií a astmatu. Při dlouhodobém kontaktu s ftaláty hrozí i neplodnost a hormonální poruchy.