Varování meteorologů se vyplnilo: v sobotu večer skutečně na mnoha místech Pardubického i Královéhradeckého kraje komplikovala situaci nevyzpytatelná voda. Problémy se nevyhnuly ani Orlickoústecku. „V souvislosti s přívalovým deštěm jsme v okrese Ústí nad Orlicí evidovali šest událostí," uvedl k sobotní průtrži mračen operační důstojník krajských hasičů s tím, že nejvíce problémů voda napáchala v Letohradu.

VYTOPENÁ HASIČÁRNA

Hasiči v Letohradu měli tedy plnou pohotovost. „Jednotka vyjela postupně na několik míst na Kunčicích a Orlici, kde se přehnala velká voda z přívalového deště. Společně s hasiči z Orlice a Kunčic jsme čerpali vodu ze sklepů, čistili silnice a monitorovali bezproblémový odtok vody z utvořených lagun," informovali letohradští hasiči.

Na Kunčicích byl vodou a bahnem zaplaven rodinný dům, na bývalé pile zase voda zasáhla celý dvůr. Na Orlici bylo rušno na místní hasičské základně – voda se prohnala přímo zbrojnicí. A hůře průjezdná byla na několika místech i hlavní silnice na Verměřovice. Silnice byla zhruba hodinu neprůjezdná i v Žichlínku – voda zatopila železniční podjezd. „Už tady je jedno utopené auto," hlásila v sobotu před půl desátou večer na sociální síti Kamila Skalická.

ZPOŽDĚNÉ VLAKY

Policisté byli ve střehu, na silnicích se, kromě zmíněného Žichlínku, ale žádné mimořádnosti neděly. „V souvislosti s počasím jsme včera v okrese neřešili žádnou další mimořádnou událost," potvrdila policejní mluvčí Lenka Vilímková.

Zpoždění nabíraly i vlaky nedaleko železničního uzlu v České Třebové: do trakčního vedení tu udeřil blesk a „vyhodil" zabezpečovací zařízení. Vlaky nabíraly desítky minut zpoždění.