Vladimír Krčméry byl na Haiti několikrát. Důvěrně zná místní situaci, mentalitu lidí i problémy, jimž čelí. Zejména ty zdravotní. Právě v jejich souvislosti vnímá vodu jako základní zdroj prevence proti nemocem a dlouhodobě podporuje rozvojovou činnost projektu Praga-Haiti.

Pracovníci rozvojového projektu Praga-Haiti pobývají v těchto týdnech na misi na Haiti. Cílem mise je nejen obvyklá kontrola a servis studní, ale také projekty drobné sociální pomoci, například výsadby stromů nebo zahájení prací souvisejících s přípravou výstavby trvalé základny Praga-Haiti v Karibiku.

Vy znáte Haiti poměrně dobře, několikrát jste na něm dokonce i osobně byl. V souvislosti s jakými aktivitami to bylo?
Ano. Na Haiti jsem působil jako spoluvelitel slovenské polní nemocnice s generálem Culkem a podporou vlády Slovenské republiky. Tenkrát to bylo akorát čtyři dny po zemětřesení. Už druhý den tam ale byl od nás profesor Benca jako náčelník týlového zabezpečení. Nemocnici jsme na Haiti provozovali rok.

Co vás při této práci nejvíce zaujalo?
Pozitivně mě zaujala hluboká víra jednoduchých lidí v dobro a vděčnost, kterou projevovali navenek. Negativně potom korupce na státních úřadech.

Jaký má pitná voda vlastně význam v zemi jako je Haiti?
Voda má všude na světě viditelný význam, bez vody nemůže fungovat žádná infrastruktura, školy, nemocnice, úřady, domácnosti. Má cenu zlata. Když zahraniční studenti viděli, že splachujeme u nás v Bratislavě na toaletě pitnou vodou, smrtelně se urazili.

Proč?
Je to pro ně něco nepředstavitelného. Ve třetím světě je to prostě mrhání vzácnou tekutinou.

Je toto důvodem, proč rozvojovou činnost Praga-Haiti dlouhodobě podporujete?
Je to jeden z důvodů, další je i to, že se Praga-Haiti hlásí k charitě, která je nejsrozumitelnější formou pastorace a šíření křesťanských hodnot. Vždyť to výslovně zaznělo i od našeho nejvyššího Šéfa: „Byl jsem žíznivý a napojili jste mě." Navíc - čistě pragmaticky - čistá voda je nejlepší prevence cholery, která je smrtelnou synergií každé živelné pohromy, ať už zemětřesení na Haiti a nebo genocidy ve Rwandě.

O letošní misi čtěte zde.

A proč právě Haiti?
Jde o nejchudší zemi světa s nestabilními vládami a nedostatkem základních životních potřeb. Je tu hlad po živé víře a vzdělání. Navíc - většina obyvatel tu jsou křesťané.

Hana Sedláková