DANIEL DOSTRAŠIL
správce sboru jednoty bratrské, Ústí n. O.
Popravdě, jsem rád, že nejsme součástí samolibého projektu Evropské unie s názvem společná měna. Na druhou stranu nejsem rád, že naše země nevykazuje ukazatele, svědčící o zdravých veřejných financích. Nebo jen neumíme statistiky tak úspěšně falšovat, jako se to dlouho dařilo Řekům?? Brusel, zdá se, nemá řešení pro nemoc starého kontinentu. Není to jen státní pokladna, která není v dobré kondici, kolísá i mnoho rodinných rozpočtů, radují se z toho exekutoři a právníci. Náprava by proto měla začít u každého z nás doma – plánovat výdaje s rozvahou, nežít na dluh?

LUDMILA MAREŠOVÁ KESSELGRUBEROVÁ
středoškolská učitelka, Česká Třebová
Upřímně řečeno, na přijetí eura se nijak zvlášť netěším. Jednak mám citový vztah k české koruně, jednak nějaký – větší nebo menší – ekonomický otřes v této souvislosti jistě nastane. Neumím si dobře představit, co konkrétně znamená být (nebýt) na euro připraven. Nejspíš být připraven na zhoršení finančních poměrů každého z nás. A na to je myslím nachystán málokdo.

PAVEL STRNAD
ředitel kulturního domu Na Střelnici, Králíky
Přijetí eura je výsostně politická záležitost. Až bude vůle, bude i cesta. Kdy se tak stane, to ovšem nevím. Osobně bych s přijetím eura nespěchal, ono není kam.

HANA CHVÁTILOVÁ
ředitelka ZUŠ Petra Ebena, Žamberk
V makroekonomice se nevyznám a nebudu to soudit. Z mikroekonomického hlediska vidím, že v zemích s nižším HDP, které přijaly euro, na to doplatily zejména příjmově nižší vrstvy. A toho se jako budoucí důchodce bojím. Právě jsem se vrátila z Lotyšska, které euro přijalo v roce 2014 a na připravenost země se příliš neohlíželo. Máme přece jen dvě možnosti. Buď do toho jít, nebo hledat důvody, proč ještě ne. Ale nesmíme zapomenout ty důvody odstraňovat!

MARTIN VÍDENSKÝ
vlakvedoucí osobních vlaků, básník, Letohrad
To mne tedy opravdu rozesmálo. V době, kdy je Řecko koulí u nohy EU a Británie zvažuje odchod, Evropské komisi opět něco nevoní na připravenosti Česka. Lézt v této době do eurozóny by bylo šílenství a drápat se tam skrz řiť Evropské komise by bylo vskutku nedůstojné. Přijetí eura by mohlo být zajímavé pouze pro velké podniky a nadnárodní korporace, ale pro obyčejné lidi by to v tuto chvíli byla těžká rána a citelný zásah do jejich peněženek. Jsme malá jedinečná zemička v srdci Evropy. Myslím, že bychom se měli starat o ten náš malý rybníček a nehrát si tu stále na velkou námořničinu…