DANIEL DOSTRAŠIL
správce sboru jednoty bratrské, Ústí n. O.

Na výstavu kusu zlata s barevnými nerosty bych asi nešel, ale co by mě bavilo, je ptát se lidí, co je do té nekonečné fronty přitahuje. Co je fascinuje na králi Karlovi, co o něm vědí. Mě osobně více zajímají Karlovi synové, protože za jejich života se objevil Jan Hus a začalo se měnit evropské myšlení světová reformace. Ale bez Karla a jeho univerzity by se to nestalo. Na nové myšlenky bychom museli čekat dalších 100 let, dokud by s nimi nepřišel Martin Luther.

LUDMILA MAREŠOVÁ KESSELGRUBEROVÁ
středoškolská učitelka, Česká Třebová

Originály českých korunovačních klenotů jsem bohužel dosud neviděla. A za frontu by mi rozhodně stály. Jelikož ale v této době vrcholí školní rok maturitami, neudělám to. Třeba mi to vyjde příště. Už teď se těším.

PAVEL STRNAD
ředitel kulturního domu Na Střelnici, Králíky

Do fronty na korunovační klenoty nepůjdu, považuji to za špatné řešení nejen tu frontu, ale celý způsob jejich vystavování. Jednou za několik let se sejde sedm hodnostářů, aby slavnostně odemkli a zpřístupnili symboly něčeho, co jinak zákon v podstatě zakazuje (užívání šlechtických titulů). Proč nemůžou být korunovační klenoty vystaveny stále, jako je to ve Vídni nebo v Londýně? Nebyly by fronty a nebyla by ostuda, když se na místo dostaví držitel klíče s virózou.

HANA CHVÁTILOVÁ
ředitelka ZUŠ Petra Ebena, Žamberk

Celý týden uvažuji o tom, jak zorganizovat návštěvu Prahy v nabitém programu těchto dní. I dlouhou frontu bych ráda vystála, přestože jsem klenoty už jednou spatřila. Myslím, že úsek dějin, na který se teď v souvislosti v Karlem IV. vzpomíná, nás Čechy může naplnit národní hrdostí. A takových období není v naší novodobé historii zase tak mnoho. A tak bych kontakt s korunovačními klenoty považovala za doušek čiré vody pro moje povadlé národní sebevědomí!

MARTIN VÍDENSKÝ
vlakvedoucí osobních vlaků, básník, Letohrad

Začátkem minulého roku jsme s přítelkyní měli možnost prohlédnout si mistrovské kopie korunovačních klenotů v Letohrádku Mitrovských v Brně. Byla to úžasná podívaná bez front, na vše bylo dost času, a tak jsme si to náležitě užili. Místa v letošních frontách tedy rádi a s klidem přenecháváme jiným…