DANIEL DOSTRAŠIL
správce sboru jednoty bratrské, Ústí n. O.
Dan Dostrašil
Všechna plošná opatření mají ten efekt, že znevýhodní ty chudé nemocné a ti majetnější jen mávnou rukou. A proto jsem rád, že se ruší. Uleví se pacientům, kteří nemusí běhat k pokladně, a uleví se doktorům, že nemusí řešit drobné v ordinaci. Nicméně myslím, že je dobře, že máme tu zkušenost. Poplatek měl připomenout lidem, že zdravotnictví něco stojí, není zadarmo. A že člověk nemusí s každým píchnutím v boku a s každým boláčkem obtěžovat specialistu. Jsem rád, že zůstal poplatek za pohotovost, protože ta by měla být opravdu pro výjimečné případy.

LUDMILA MAREŠOVÁ KESSELGRUBEROVÁ
středoškolská učitelka, Česká Třebová
Ludmila Marešová Kesselgruberová
Považovala bych, kdyby na takováto – podle mě spíš populistická – gesta stát měl. Spíš to vypadá, že peníze budou zdravotnickým zařízením chybět. Někde bude třeba ušetřit a já se bojím, že důsledky padnou na běžného občana – pacienta, a to i na toho, který tomuto kroku tleská. Přestane se s očkováním? Zkrátí pobyty v nemocnici? Omezí pohotovosti? Nebude na kvalitní léky a přístroje? Nevím, co z toho nastane, něco nejspíš ano. Skutečně to stojí za odpuštění třicetikorunového poplatku? Komu?

PAVEL STRNAD
ředitel kulturního domu Na Střelnici, Králíky
Pavel Strnad
Levicová vláda, levicová sněmovna a levicový Senát plní předvolební sliby – z tohoto úhlu pohledu je vše v pořádku, vždyť všichni poslanci a senátoři byli demokraticky zvoleni. Financování resortu zdravotnictví to nevyřeší a pokud poplatek plnil regulační funkci, tak ji plnit přestane. Lékařům a lékárníkům se o něco sníží příjmy, protože regulační poplatky byly jejich příjmem, ale prý jim to vláda vynahradí prostřednictvím státního rozpočtu (navýšení plateb za státní pojištěnce). Neboli lidé to nezaplatí přímo, ale z daní, takže v podstatě je to jedno, jenom to lépe vypadá a dá se o tom hovořit před volbami. A jsme na začátku: levicová vláda, sněmovna a Senát…

HANA CHVÁTILOVÁ
ředitelka ZUŠ Petra Ebena, Žamberk
Hana Chvátilová
Pokud je mi známo, bylo zavedení poplatků jistou kompenzací za změnu plateb ze strany pojišťoven. Běžným občanům nebyl tento krok nikdy jasně vysvětlen, ale zvykli si. Pokud nyní návrat starého systému neprovází kompenzace opačným směrem, může být toto opatření problémové. Pro malé lékárny i likvidační, pro některé lékaře obtížné. Proto považuji tento krok za nesystémový a přesto, že ušetřím, nesouhlasím.

MARTIN VÍDENSKÝ
vlakvedoucí osobních vlaků, básník, Letohrad
Martin Vídenský, básník z Letohradu, na vrcholu slovenského Velkého Choče (snímek z letošního září).
Ano, s tímto krokem naprosto souhlasím. Jsem-li plátcem zdravotního pojištění, nechápu, proč bych měl za pouhou návštěvu lékaře a za vydání léků na předpis opět platit. Něco jiného jsou nadstandardní služby a zákroky. Tam s poplatkem samozřejmě souhlasím. Základní zdravotní péče by však měla být hrazena ze zdravotního pojištění.