SLIBUJÍ PRACOVNÍ MÍSTA

Část místních není myšlence zřídit zde věznici, byť pro ženy s nejmírnějším stupněm ostrahy, nakloněna.
Kritizují, že by věznice měla vzniknout v centru města, nedaleko školy a školky. „Pořád tady mluvíte o turistickém ruchu, ale jak nám zajistíte bezpečnost?" ptala se například jedna z místních. Zazněly i obavy z volného pohybu vězeňkyň a jejich návštěv.

„Vaše obavy chápu, ale ženy, které by tady potenciálně mohly být, nejsou nebezpečné," argumentovala ředitelka věznice ve Světlé nad Sázavou Gabriela Slováková.

Ve věznici by mohlo být umístěno až dvě stě odsouzených, současně by tu mělo výhradně pro ně vzniknout učiliště v oborech kuchařka či švadlena. Vězeňská služba argumentuje i vznikem nových pracovních míst.

Na setkání nechyběl ani hejtman Martin Netolický, který se v úvodu ostře ohradil proti nařčení ministra Pelikána, že se do věci „motá" jen proto, že je před volbami, s tím že načasování přišlo ze strany ministerstva. Poté poukázal na to, že na Králicku bylo investováno několik miliard korun do cestovního ruchu, a navrhl kvůli otázce zřízení věznice uspořádat místní referendum.

Tomu se nebrání ani starostka Jana Ponocná. „Jsem ráda, že se debata uskutečnila. Celou dobu jsme se snažili dát prostor lidem. Někomu se možná zdálo, že jsme se k tomu v uplynulých dnech nevyjadřovali. V podstatě jsme ale neměli k čemu, protože zásadní informace jsme se dozvěděli až tady," uvedla bezprostředně po besedě starostka a podotkla, že referendum bude dobrou cestou k tomu, aby lidé mohli vyjádřit svůj postoj. „Respektuji to, že objekt je státu a my si nemůžeme vynutit, aby byl převeden na město," konstatovala. Kdy by se referendum mohlo konat, zatím není jasné. „Nabízí se v termínu konání voleb, ale podle správního řádu to není možné zorganizovat. Určitě ale bude během podzimu," dodala Jana Ponocná.

Jak šel s budovou ústavu čas…
Do konce roku 2014 v budově fungoval výchovný ústav. Ministerstvo školství po jeho zrušení objekt jako nepotřebný nabídlo ostatním resortům, zájem projevilo ministerstvo vnitra, které tam chtělo zřídit uprchlické centrum. Po vlně odporu Králičtí 2. února 2016 docílili za podpory hejtmana svého: ministerstvo od záměru upustilo. Sedm měsíců nato vyšel najevo záměr Vězeňské služby ČR, která tu plánuje zřídit ženskou věznici.