Valentýnské odběry krve v Nemocnici Pardubického kraje se těšily velkému zájmu veřejnosti nejen v Ústí, ale i v Pardubicích a Svitavách. Díky této tradiční náborové akci se základna dárců nejcennější životní tekutiny rozšířila o šest desítek nových jmen. Celkem se do této akce zapojilo 278 dárců.
„Během konání této akce za celých deset let navštívilo naše oddělení tolik prvodárců, kolik již běžně přijde darovat krev za jeden rok. Snažíme se touto akcí přesvědčit o důležitosti bezplatného dárcovství krve především mladou generaci a všeobecně veřejnost, jelikož bez podávání transfuzí se současná medicína obejít nedokáže," uvedl ředitel Orlickoústecké nemocnice a zároveň primář hematologicko-transfuzního oddělení Jiří Řezníček.
Valentýnské odběry odstartovaly ve čtvrtek na transfuzním oddělení Pardubické nemocnice. „Je skvělé, že Valentýnské odběry oslovují nové dárce krve. Velmi si jejich rozhodnutí přijít na odběr vážím. Je báječné, když jsou mezi námi stále lidé, kteří chtějí udělat něco pro druhé," prohlásila ředitelka Pardubické nemocnice Ivana Urešová. „Počty prvodárců výrazně překročily běžné odběrové dny. Přišlo k nám hodně mladých lidí, z čehož máme velkou radost. Věříme, že k nám budou docházet pravidelně a že se z nich stanou nejen pravidelní dárci krve, ale třeba i plazmy," dodala primářka transfuzního oddělení Helena Geierová.