Návštěvníci na ní najdou nejen piškotového beránka, ale i mazanec, věnečky a ptáčky z kynutého těsta, zdobené velikonoční perníčky anebo sypané preclíčky ve tvaru krouceného provazu. Některé kraslice ze své „dílny" zapůjčila paní Alena Tschöpová z Letohradu. Výstavu doplnila i figurkami ze šustí. Jsou zde také pomlázky upletené z různého počtu proutků a některé ozdobené pleteným košíčkem za držadlem. Muzeum má i dvě zapůjčené maxipomlázky plné mašliček! Maxipomlázky se týká i letošní muzejní velikonoční soutěž.
Velikonoční květináčky a košíky, ozdobné svíčky různých zvířátek z formy nebo dřevěné misky a dekorace ze dřeva, zdobené perníčky, různá přáníčka, šperky, čelenky či prstýnky pro malé i velké parádnice, to vše je možné obdivovat v muzeu. Dřevěné pohyblivé hračky nejen na kolečkách, dřevěné malované berušky nebo třeba myšky a další zvířátka jako zapichovátka do květináče nebo magnety, zajíci ze špalku dřeva a spoustu jiných věcí je k vidění  na této výstavě.
Mláďátka všeobecně náležejí ke stěžejním symbolům Velikonoc, je to proto, že představují znovuzrození Ježíše Krista, symbol zrození. Šikovné ruce vystavovatelek také ušily jarní polštářky a velké množství malých i větších zvířátek z textilu. Vše je doplněno krátkými básničkami, říkankami nebo koledami. Však také na zahájení všichni návštěvníci velice tleskali dětem z Mateřské školy Sluníčko, které předvedly pásmo jarních básniček, písniček a pohybových her.
Výstava je doplněná sbírkou velikonočních pohlednic. Návštěvníci mohou také obdivovat práce krajkářek ze Žamberka a třeba si zkusit základy paličkování. Obrázky s kytičkami, zvířátky a dalšími motivy z paličkované krajky připravil výtvarný obor ZUŠ P. Ebena. Foto: archiv muzea (vš, zr)