Většina vytažených ryb skončí na  vánočních stolech. V sítích se mrskal především kapr ve kvalitě výběr a první třída. Kromě něho ale rybáři vytáhli také štiky, candáty, amury, tolstolobiky, okouny nebo cejny. Z rybníku putovaly ryby do sádek, kde se budou až do vánočních svátků tzv. čistit. Menší ryby nasadí podle ředitele Oldřicha Holcmana rybáři v okolních rybnících. Někdo si rybu dopřává několikrát za rok, jiný si vychutná kapra pouze na Vánoce. „Koupila jsem si amura, toho si dáme o víkendu. Na svátky budeme mít kapra, ale ten musí být pěkně čerstvý. Nejraději máme klasicky smaženého, ale dobrý je taky jen na másle s kmínem," řekla Eva Tichá, která se přišla na hráz podívat s vnoučaty. A lidi zajímá, zda si za kapra na Vánoce připlatí. „Cena zůstane podobná jako vloni. Nebudeme dramaticky zdražovat," uvedl Jindřich Groulík z Rybářství Litomyšl. Výlovy nekončí. Rybáře z Litomyšle ještě čeká několik rybníků, mimo jiné i Chobot u Vysokého Mýta. (ik)