Přejít v Mýtě „pětatřicítku", po které denně projede dvacet tisíc aut, je pro leckteré chodce noční můra. Radnice i proto plánuje úpravy křižovatek a přechodů. Měly by být přehlednější a bezpečnější.

Už teď je ale jasné, že úpravy budou působit dopravě potíže. „Představa, že začneme upravovat čtyři křižovatky najednou, je trochu děsivá," nezastírá starosta Mýta František Jiraský. Zároveň ale ubezpečuje, že objížďky budou spíše výjimečné, provoz by měl být zachován.

Naladí zelenou vlnu

Není dne, aby se tu nestala nějaká nehoda či ťukanec. Silnice má i letošní první oběť, v únoru zemřel u autodromu řidič po srážce s autobusem. „Silnice je kapacitně na maximu a chybí tu příčné vazby na jižní a severní část města," popsal hlavní problém Lukáš Tobeš ze společnosti MDS projekt.

Radnice proto nechala vypracovat studii a připravit řadu změn, místo drahých kruhových objezdů ale zvolili variantu semaforů. Ty nově vyrostou na křižovatkách s Pražskou ulici a u Lidlu, průjezd řidičům pak usnadní zelená vlna. Semafory přibudou i na přechodu u autobusového nádraží a u bazénu, některé z nich budou posunuty a všechny pak nasvíceny.

Realizace projektu za padesát milionů korun nebude jednoduchá a řidiče tak v příštím roce čeká nejeden perný den. Nikdo ale neočekává, že se poté lusknutím prstů situace zlepší. Jeden recept tu ale zůstává: dálnice D35, na kterou řidiči čekají řadu let. Začít stavět se má na podzim.