Celostátní akce odstartuje v pondělí. Její patnáctý ročník se koná s mottem „15. kraj České republiky – kraj knihoven“. Týden knihoven, vyhlašovaný sekcí veřejných knihoven SKIP, si klade za cíl podporovat knihy a čtenářství, nabídnout čtenářské i nečtenářské veřejnosti atraktivní využití volného času.
A proč se koná právě v říjnu? „Říjnový termín byl vybrán proto, že je to vhodná doba pro přihlášení se do knihovny, neboť den se zkracuje, venku začíná být nevlídno, televizní program nás opět neláká, na vánoční pečení a úklid je ještě brzy… A také již tradičně na podzim vycházejí ty nejhezčí a nejzajímavější knihy,“ vysvětlily čtenářům na webových stránkách pracovnice knihovny v Jablonném nad Orlicí. Do celostátní akce se zapojila většina větších knihoven v okrese.

Česká Třebová

Pestrý program připravila už tradičně zdejší knihovna. Akce k Týdnu knihoven otevřou v úterý 4. října v 16 hodin „Fanfárové pohádky“, které bude dětem vyprávět „Matylda“. Na středeční 17. hodinu je připraveno setkání s Alenou Dianovou, tentokrát na téma pocity a emoce. Na čtvrtek je naplánována Podzimní tvořivá dílna, začne v 17 hodin. Pro účastníky bude skvělou příležitostí se odreagovat při výrobě draka ze sena nebo při skládání květu z papíru. Na páteční 17. hodinu je plánován workshop Knižní vazba. Třebovská knihovna vyhlásila také amnestii upomínek, nové čtenáře bude registrovat za symbolickou korunu, dále uspořádá čtení pro seniory a besedy s dětmi ze škol. Po celý týden bude také na dětském oddělení probíhat akce nazvaná „Cihla k cihle: Postavme si knihovnu“.

Ústí nad Orlicí

Městská knihovna zve veřejnost v pondělí od 18 hodin na literárně dramatický maraton, na kterém se budou prezentovat regionální spisovatelé a básníci. V úterý v 18 hodin začne beseda s prozaikem, fejetonistou a publicistou Ludvíkem Vaculíkem. Na čtvrteční 16. hodinu je plánována tvořivá akce pro dětské čtenáře spojená s básničkami Jaroslava Seiferta. Knihovna zároveň odstartuje na dětském oddělení soutěž pro děti Čtenářská liga .

Lanškroun

Lanškrounská knihovna kromě běžných služeb nabídne i bonusové akce, a to registraci do konce roku zdarma nebo čtenářskou amnestii. Dalším zpestřením bude kolo štěstí, pro dětské čtenáře se bude roztáčet od pondělí do středy: v pondělí pro slečny, v úterý pro kluky a ve středu pro nejmenší děti. V pondělí 3. a ve středu 5. října vždy od 13 do 14 hodin proběhnou také „Pohádkové hrátky s DDM“ plné soutěží a her. Knihovna také uspořádá besedu pro školky s ilustrátorkou a autorkou dětských leporel Veronikou Balcarovou, v plánu má i besedy s žáky a studenty lanškrounských škol.

Jablonné nad Orlicí

Knihovna zaregistruje do konce roku nové čtenáře zdarma, od pondělí 3. do čtvrtka 6. října od 9 do 11 a od 13 do 17 hodin bude prodávat vyřazené knihy všech žánrů. V úterý o půl deváté budou slavnostně pasováni na Rytíře řádu čtenářského žáci druhého ročníku. Poslední akcí budou v úterý 11. října od 9 a 10.30 hodin loutková představení Jana Havla pro děti ze školky a školy, kterých se mohou zúčastnit s dětmi i maminky na mateřské dovolené.

Králíky

V týdnu od 3. do 7. října bude zdejší knihovna plná dětí. Knihovnice pro ně připravily ve spolupráci s učitelkami českého jazyka ze základní školy besedy o projektu Čtení pomáhá. Oddělení pro mládež navštíví postupně všichni žáci ze 2.– 9. tříd a v dalším týdnu pak i studenti z gymnázia. Ve středu 5. října se ještě uskuteční další z pravidelných besed s Klubem maminek a 12. října zamíří do knihovny školkové děti na představení Pohádky z kufru.

Žamberk

V pondělí 3. října od 14 hodin si knihovnice v Žamberku budou s dětmi povídat při „čtenářské hodince“ o přečtených i nových knížkách, ve čtvrtek 6. října od 15 hodin jim budou číst ze známých a oblíbených knih. Čteme dětem patří k pravidelným akcím knihovny. V pátek 7. října se pak od 17 hodin uskuteční beseda se spisovatelkou Klárou Podobovou, autorkou knihy „MHD - Marnosti Hladových Duší“ spojená s autogramiádou a prodejem knihy.

Choceň

V pondělí 3. října se v choceňské knihovně setkají děti z prvních a druhých tříd ZŠ s ilustrátorem Adolfem Dudkem. Ve středu 5. října přijdou do knihovny žáci 6. a 7. tříd na literární pořad Pověsti Pardubického kraje. Knihovna má také v plánu knihovnické lekce pro první ročníky středních škol a vyprávění o strašidlech pro děti z mateřinek. V úterý 11. října se v jejích prostorách uskuteční setkání se spisovatelem historických románů Vlastimilem Vondruškou, pro choceňskou veřejnost začne v 18.30 hodin. Do říjnové nabídky patří také 25. října od 18.30 cestopisná přednáška Martina Leschingera o krásách východních Čech.

Vysoké Mýto

Vysokomýtská knihovna připravila dvě velmi zajímavé besedy. V úterý 4. října od 18 hodin bude posluchačům přednášet Jan Klíma o Brazílii včera a dnes. V pondělí 10. října se dopoledne pro žáky, od 18.30 pro veřejnost uskuteční přednáška Vlastimila Vondrušky na téma Staročeský dekameron aneb Láska ctná a především nectná. Knihovna chystá i řadu doprovodných akcí: amnestii poplatků, prodej vyřazených knih, knihovnické lekce pro školy, dny otevřených dveří. Na úterní dopoledne je také připraveno školení v práci s on-line katalogem, ve čtvrtek jsou zváni nejen senioři na dopolední lekce „Nebojte se PC“. Na obě školicí akce se však musí zájemci objednat předem. Ve středu 5. října od 14 hodin budou knihovnice číst těm nejmenším pohádky.