Barvy a hravost

„Snažím se vždy vžít do role uživatele. Takže když jsem si vzpomněla, jak jsem sem jako malá chodila, jak jsem se bála knihovnic a jak to tady bylo šedivé, bylo úplně jasné, že to tady musí být úplně jiné, hravé a barevné," vysvětlila mladá architektka, původem Českotřebovačka, Lucie Jüthnerová.
Otevření Teenspace se zúčastnila i architektka Lucie Jüthnerová.Teenspace, nové oddělení knihovny v České Třebové pro náctileté čtenáře.
Vypořádat se musela především s otázkou, jak v poměrně malé místnosti vybudovat co nejvíc úložného prostoru na knihy. Zvládla nejen to, své místo má v novém oddělení i herní konzole Kinect, projektor s plátnem nebo stolky s počítači. Originální jsou stupňovité boxy, v nichž náctiletí čtenáři najdou klid a soukromí na čtení, studium nebo jen relaxaci a pokec s kamarády. Se všemi činnostmi navíc „ladí" příjemné tlumené odstíny modré, zelené, oranžové i fialové.
Z prvních reakcí jasně plyne spokojenost. „Je to tady hezky vyzdobené," chválí jeden malý čtenář. Další se přidává s názorem, že hezká je výzdoba i počítače. „Je to tady lepší," srovnává jejich kamarádka oddělení pro menší děti s oddělením Teenspace.
Podobných oddělení je v republice jako šafránu. Podle ředitelky knihovny Gabriely Boháčkové by se zřejmě dala napočítat na prstech jedné ruky. A jak nové oddělení vidí ona? „Místnost je multifunkční, má sloužit ke čtení, zábavě, studiu, hře, setkávání i odpočinku. Skloubili jsme moderní technologie s klasickou knihou," říká.

Práce s mládeží

Právě mládeži by se chtěla českotřebovská knihovna nyní více věnovat. Co chce této věkové skupině nabídnout, naznačuje ředitelka Gabriela Boháčková: „Mládeži jsme se možná nevěnovali tolik, kolik by si zasluhovala. Ve věku na hranici mezi dětstvím a dospělostí si člověk vytváří vlastní identitu, hledá své místo ve společnosti, věřím tomu, že jako knihovna můžeme nabídnout přátelské prostředí i asistenci v tomto často nelehkém období života. Chceme se věnovat informační gramotnosti a on-line bezpečnosti, stát se bránou k informacím z různých vědních oborů. Půjčování knih je jednou z mnoha služeb, které poskytujeme."