„Poptávka po technicky vzdělaných lidech je v celém orlickoústeckém regionu velmi vysoká. Technickou a odbornou kvalifikaci neustále poptávají firmy, živnostníci i zemědělci. Bude to pro vás nepochybně správná volba," připomněla ředitelka kontaktního pracoviště Úřadu práce v Ústí nad Orlicí Vladimíra Lesenská.

Unikátní kombinace strojírenských, elektrotechnických a službových profesí, kterou SOŠ a SOU Lanškroun nabízí, se školákům zamlouvala. Na šesti speciálních pracovištích ve dvou areálech se seznamovali s učebními i maturitními obory nástrojař, elektromechanik pro stroje a zařízení, mechanik elektrotechnik, kadeřnice, kosmetička a knihař.

„Pro většinu žáků to představovalo vůbec první setkání s pojmy jako pneumatika, robotika či mechatronika. Chlapci i děvčata s velkým zájmem naslouchali základním informacím o těchto moderních a neobyčejně perspektivních oborech a s chutí také plnili připravené úkoly. Právě informovanost o těchto odvětvích a možnostech dalšího uplatnění je nesmírně důležitá. Byli to žáci 8. tříd, kteří tak mají ještě rok na přemýšlení, konzultace s rodiči a výběr nejvhodnější školy pro další studium," řekl Vladimír Zemánek, manažer projektu TECHNOhrátky.

Soutěž manuálních aktivit vyhrála ZŠ a MŠ Libchavy, vědomostní kvíz ZŠ Ústecká z Č. Třebové

Zdálo by se, že službové obory víc přitahovaly dívky, ale opak byl pravdou. Šikovné ruce lanškrounských kadeřnic i kosmetiček velice zaujaly také většinu chlapců – mnozí z nich okamžitě podlehli kouzlu nail artu (uměleckého zdobení nehtů) a nechali si zkrášlit své prsty. Kromě toho se účastníci učili rovnat natáčky, dokreslovat účesy, stříkat melír a v rámci oboru knihař pro ruční výrobu, který SOŠ a SOU Lanškroun vyučuje jako jediná škola v České republice, skládat z liter nápis na čas.

„Do kosmetického salonu v Lidické ulici se účastníci TECHNOhrátek pokaždé nesmírně těší. Tentokrát zde objevili kouzlo nail artu. Tématem bylo léto, takže na nehtech se objevovaly pestrobarevné kytičky, stromy, voda a sluníčko. Velký rozruch však vyvolalo rovněž stříkání melírů. Mnozí mladíci ztratili zábrany a vyzkoušeli si, jaké to je mít na hlavách zelené, žluté nebo fialové vlasy. Veškeré soutěžní úkoly samozřejmě pečlivě hodnotili učitelé odborného výcviku," uvedla Helena Bártlová, manažerka projektu TECHNOhrátky.

Součástí akce byly také prezentace partnerských firem SOŠ a SOU Lanškroun. Společnosti INA Lanškroun a FOREZ Ostrov představily žákům svůj výrobní program i nabídku podnikových stipendií.

V soutěži manuálních aktivit zvítězili žáci Základní školy a Mateřské školy Libchavy, ve vědomostním kvizu naopak dominovali žáci Základní školy Ústecká z České Třebové. Obě úspěšné výpravy si domů odvezly tradiční cenu v podobě velkých ovocných dortů.

(tz)