Předávat pomyslný štafetový kolík v sérii kruhových tréninků a skupinových cvičení budou od 4. do 5. března nejenom lidé s roztroušenou sklerózou (RS), ale také jejich příbuzní, známí, lékaři, terapeuti, zdravotní sestry a všichni, kdo si chtějí protáhnout tělo a při tom pomoci potřebným.

V sobotu 5. března se od 12 hodin připojí ke cvičebnímu maratonu také lidé z Orlickoústecka. „Tradičně s námi cvičí rodiny, přátelé nebo kolegové z práce, ale přijít do tělocvičny Golemgroup v Letohradu může každý, kdo chce podpořit dobrou věc a zároveň udělat něco pro své zdraví," upřesňuje místní organizátorka Hana Pauková, předsedkyně regionální organizace Roska v Ústí nad Orlicí. „Cvičit budeme tradičně ve skupinových lekcích pod vedením fyzioterapeutky paní Libuše Částkové, chybět nebudou ani cvičení vhodná pro pacienty na vozíku. Prostory jsou bezbariérové, tedy přístupné i pro hendikepované, imobilní lidé si s námi mohou zacvičit i z domova," doplňuje Hana Pauková. Vlastní maratonské cvičení doplní trénink mozku Happy neuron.

Letošní ročník netradičního maratonu je zaměřen na zdravý životní styl, ve vybraných městech bude přítomen nutriční specialista, který lidem s RS poradí, jak se k pohybu i správně stravovat. Vstupné je dobrovolné, peníze poputují jako každý rok na podporu cvičebních aktivit pacientů s RS.

Hlavním organizátorem akce je tradičně Nadační fond IMPULS, který chce nejen upozornit na samotnou nemoc, ale i na to, že pacientům s touto diagnózou pravidelný pohyb prospívá. MaRSu se letos účastní lidé z Prahy, Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové, Jihlavy, Karlových Varů, Kyjova, Liberce, Nového Boru, Olomouce, Ostravy, Plzně, Poděbrad, Teplic, Ústí nad Orlicí, Uherského Hradiště, Velkých Losin, Žďáru nad Sázavou, Žirče u Dvora Králové n. L., ze zahraničí budou cvičit týmy ze slovenských Piešťan a švýcarského Valens. Předběžně přislíbilo účast kolem 2 000 lidí.

Kontakt a informace

Hana Pauková, tel. +420 739 140 442, e-mail: roska.uo@seznam.cz, www.roskauo.cz (zr)