Protože se o kulturní scéně v Ústí nad Orlicí v posledních letech živě diskutovalo a výběrové řízení bude ostře sledovanou záležitostí, položili jsme na dané téma několik otázek ústeckému starostovi Petru Hájkovi.

Petr Hájek

Bude vybrán nový ředitel Klubcentra ještě před podzimními komunálními volbami?
Bude. Tedy přesněji řečeno, měl by být. Rada města rozhodla o složení výběrové komise, která bude tříčlenná a její stanovisko je doporučující. Komise je složena výhradně z odborníků, nejsou v ní zastoupeni ani radní nebo zastupitelé našeho města. Následně uchazeči doporučení  na prvním a druhém, případně třetím místě budou svoji koncepci a záměr řízení Klubcentra obhajovat před radou města. Přihlášky do výběrového řízení se přijímají do 31. července. Nejprve uchazeče posoudí a vyhodnotí výběrová komise, rada města by měla rozhodnout na konci srpna, případně na začátku září. Tento harmonogram a postup byl již schválen. Nový ředitel – ředitelka bude tedy vybrán a jmenován před komunálními volbami s nástupem do funkce k 1. lednu 2015.

Ústím nad Orlicí kolují zvěsti, že i vy sám se chcete do výběrového řízení přihlásit…
V Ústí koluje zvěstí … a každá je „zaručená" a „pravdivá". Upřímně říkám, umím si sám sebe v této funkci představit. A představa je to lákavá. Ostatně ústeckou kulturu a její dopad na město sleduji a vnímám více jak třicet let. Znám dobře tuto problematiku, ale na osudové křižovatky svého života přicházím v nesprávný čas. Před čtyřmi lety jsem čelil výzvě v komunálních volbách. Rozhodl se vstoupit do „politiky". Dnes mám pocit rozdělané práce v pozici starosty, voliči mi v říjnu vystaví vysvědčení a já nemám ve zvyku opouštět pomyslné jeviště předčasně. Počkám si na ohodnocení, na potlesk nebo pískot nespokojeného publika. Přiznávám se bez mučení, malou chvíli jsem účast ve výběrovém řízení zvažoval. Proto možná po městě kolují zaručené informace. Sám jsem slyšel, že pozici jsem si pro sebe připravil. Ale moje odpověď zní jednoznačně – výběrového řízení se nezúčastním. Na podzim budu s Oušťáky kandidovat v komunálních volbách jako lídr sdružení a jsem připraven pracovat pro město a tedy i pro kulturu z pozice politika. Ideálně z pozice starosty.

Na kulturní scénu v Ústí zazněla kritika formou otevřených dopisů, vnímá ji jako problematickou i vedení města?
Otevřené dopisy byly dva a od jednoho pisatele. Následně se s kritikou přidala kulturní komise města. Uplynulé dva roky jsem řešil Klubcentrum a kritiku na tuto organizaci. Tato problematika byla předložena v závěru loňského roku jako samostatný bod na zastupitelstvu města. Ptám se, kde byli v tuto chvíli oni kritici? Proč nevystoupili veřejně? Nemám rád neobjektivní stanoviska, často bez znalosti dané problematiky. Nemám rád věty vytržené z kontextu a následné popírání vlastních slov. Tím se problémy nevyřeší. Klubcentrum a ústecká kultura je vděčné a asi i věčné téma. Jako společnost Tepvos.  Ale vážně, sám jsem Klubcentrum před svým starostováním kritizoval, ale také jsem v březnu loňského roku v úvodníku Ústeckých listů napsal: „funkce starosty mě v problematice kultury a samozřejmě nejen v ní, otevřela oči a umožnila mi přehodnotit některé názory, které jsem považoval osobně za neměnné." Tím chci říct, že nic není černobílé. Ale kritikům vlastně i rozumím. Mluví podobně jako já před pěti, šesti lety. Ovšem z pozice starosty města se situace již nevidí tak revolučně a radikálně… Odmítl jsem navrhnout odvolání stávající ředitelky z funkce jen proto, že se již někdo viděl na jejím místě. Dana Chládková není bez chyby, ostatně kdo je, ale Klubcentrum pod jejím vedením plní dlouhodobě veškeré zadání vedení města. Je potřeba si uvědomit, že prvotním úkolem organizace je zajistit většinovou kulturu pro naše město. Navíc od roku 2012 vykonává namísto společnosti Démos s.r.o. správu budov divadla a kulturního domu. Bez výhrad hospodaří se schváleným rozpočtem, zajišťuje akce pro školy, přehlídky a podobně. Klubcentrum je fungující organizace. Měl jsem odvolat ředitelku rok, dva před dovršením důchodového věku za to, že nedostatečně komunikuje s kulturní komisí? Nechci se ředitelky zastávat a ani nebudu, ale z funkce jsem za svého starostování odvolal jen toho, kdo neplnil uložené úkoly nebo svoji práci nezvládal. To není případ Dany Chládkové.

Co by se mělo změnit?
Komunikace mezi všemi zainteresovanými v ústecké kultuře! Z mého pohledu chybí společný tah na branku, vzájemná přihrávka, spolupráce. Klubcentrum by mělo být střechou, deštníkem, každému k dispozici, poskytovat radu, pomoc, zázemí. Ostatní organizátoři různých kulturních akcí ve městě by měli v Klubcentru, tedy v jeho řediteli, najít spojence. On by měl umět najít se všemi společnou řeč a ústeckou kulturní scénu svým způsobem sjednotit. Takového ředitele bych si přál ve výběrovém řízení najít!