Místní regiony si od tohoto produktu slibují zvýšení návštěvnosti, ekonomických příležitostí a vytvoření nové trendové volnočasové a rekreační aktivity. Vzniknout má téměř 200 km singltreků.

„Je to ale běh na dlouhou trať. Přesto věříme, že dříve či později to musí vyjít. Reálně se však na singltrecích svezeme nejdřív v roce 2019," konstatuje Petr Hájek, předseda svazku obcí Region Orlicko – Třebovsko a starosta města Ústí nad Orlicí, které spolu s městem Česká Třebová pod hlavičkou svazku financuje Bike resort Orlicko – Třebovsko mezi Peklákem a Andrlovým chlumem.

„Projekt vybudování singltreků v Regionu Orlicko – Třebovsko v kopcovitém a lesnatém terénu na hřebenu mezi ústeckou a vysokomýtskou kotlinou je v pokročilém stádiu přípravy, stejně jako bike areály Choceň a Pastýřka v Moravské Třebové," popisuje situaci manažerka Renata Šedová.

„V plánu pro další etapy máme ještě potenciální rozvojové lokality, jako je Rybník, a věříme, že česko-polské příhraničí bude jednou bikovým rájem minimálně národního významu," dodává Jaroslav Zedník, starosta České Třebové.

Značné úskalí při zpracování projektu představovalo vyjednání souhlasů s vlastníky pozemků, správci lesů a orgány ochrany přírody. Trasy byly několikrát měněny na základě kompromisu mezi ideálním technickým řešením a mezi průchodností pozemků. Řada úseků musela být vypuštěna. „I přes všechny složitosti se nám podařilo nakonec vyprojektovat 38 km zajímavých nových singltreků a 20 km MTB tras, využívajících stávající cesty. V okolí Andrlova chlumu v Ústí nad Orlicí to budou nakonec obtížnější sjezdové singltreky, směrem na Sloupnici však bude dost snadnějších tras, vhodných pro širokou laickou veřejnost a děti, stejně jako bude hravá trasa okolo Sv. Antonína. Nejatraktivnější pro středně zdatné bikery budou trasy okolo Pekláku," posuzuje výsledek projektování Alexander Kárász.

„Bike resort Choceň začíná v první fázi směrem na Horní Jelení se 17 km tras v lesích různých obtížností a charakteru, včetně dvou velmi snadných výukových trailů. V Moravské Třebové vznikne menší areál s 8 km snadného a hravého trailu pro širokou veřejnost na zalesněném vrchu Pastýřka, který je celý určen k volnočasovým a sportovním aktivitám, včetně běžeckých tras, hřišť a tělocvičny pod širým nebem. Projekt zde má velkou podporu," konstatuje projektant Roman Kalabus. Výsledek výběru projektů bude znám na konci letošního roku.

(zr)