O pořízení důstojné připomínky – pomníku či sochy – usiluje občanské sdružení „Pomník zakladateli města" několik roků. Před dvěma lety vyhlásilo veřejnou sbírku na sochu, teď je na účtě přes jeden milion korun, zbývá shromáždit několik desítek tisíc korun, což je ve srovnání s celkovými náklady maličkost.

S účastí Václava Klause se počítá

Tým pořadatelů sestavil podrobný program oslav na 7. a 8. září. V sobotu po poledni po slavnostním zahájení a koncertu Tomáše Kluse na náměstí Přemysla Otakara II. začne ve čtvrt na tři divadelní scéna inspirovaná historií města s příjezdem krále. Hrát bude místní divadelní spolek Šembera. Po uvítání panovníka odejde průvod účastníků před Pražskou bránu, tedy z rynku na křižovatku u Šemberova divadla. Po intrádách trubačů a projevech dojde k vlastnímu odhalení sochy. Po slavnostním aktu se všichni vrátí na náměstí, kde bude pokračovat program až do noci.
Mezi pozvanými osobnostmi jsou dárci, již obohatili konto sbírky svými finančními dary, poslanci, senátoři, ale i prezident republiky Václav Klaus. S ním počítají organizátoři, že odhalí sochu. Marie Lněničková z radnice dojednávala účast prezidenta několikrát: jak doslova řekla, jakmile se Mýto ozvalo na Hrad, hned věděli o 8. září a soše krále ve Vysokém Mýtě.

Autor nešel do úplných detailů

Model sochy Přemysla Otakara II. od uměleckého kováře Karla Bureše.
Socha se stane první monumentální plastikou v České republice připomínající osobnost Přemysla Otakara II., jenž založil více než pět desítek sídel (měst a hradů) v českých zemích, Prusku a na území dnešního Rakouska. Autorem je umělecký kovář Karel Bureš, jenž má ateliér v Cerekvici nad Loučnou: „Vše stihneme, dodělávám druhou desku. Socha bude vážit asi tři sta kilogramů, stát bude na podstavci, v zadní části umístím dvě desky, jednu vysvětlující, že se opravdu jedná o krále – zakladatele, na druhé budou uvedeni nejštědřejší dárci. Dílo vytvoří s Pražskou bránou dvě vertikály, snažím se, aby se barva blížila skutečnosti, železu, a to od tmavě šedé k černé, spíše to ale budou odstíny tmavé šedi. Některé prvky se objeví pozlacené, to znamená královské atributy – koruna a pečeť. Zlato by mělo na soše vydržet stabilně padesát let. Nešel jsem do úplných detailů, třeba aby byl prsten na ruce. Představoval jsem si, co by sám král řekl tomu, jak vypadá. Jiné je totiž dělat věc podle sebe a své představy, jiné na objednávku, jakou je tato socha, tady pracujete v určitých mantinelech, s určitými historickými reáliemi," uvedl.

Lidé se k historii  Mýta přihlásili

Jeden ze zakladatelů občanského sdružení Karel Augustin Andrle připomněl, že do pomníku se uloží několik tubusů: „Budou tam doklady o pořizování díla, dále prsť z místa králova narození: z Městce Králové. Byl jsem tam, nabral jsem ji v brambořišti, které odpovídá tomu místu. Dále zemina z rakouských Suchých Krut na Moravském poli, místa úmrtí krále. V jedné schránce budou zbytky z rakve krále, tím prý dostane dílo jinou dimenzi než obyčejná socha."
Pro odhalení uvažují pořadatelé o velmi lehké tkanině, aby nedošlo k nějakému zádrhelu. „Stav účtu? Chybí nám asi šedesát tisíc, sbírka trvá do listopadu, jako organizátoři jsme spokojeni," dodal Andrle. Náklady na dílo nemohli samozřejmě uhradit jen Vysokomýtští, dary přispěla některá města, vesnice, organizace a známé osobnosti. „Lidé se k historii Mýta přihlásili a přispěli na sochu, byť třeba drobnými dary, a to je hezké,"  ocenil příspěvky zvenčí i od místních dárců starosta města Miloslav Soušek. (jko)