Po několika měsících stavebních prací se řidiči na Orlickoústecku dočkali. Do užívání tu krajští silničáři předali modernizovaný úsek silnice z Bílé Vody do Moravského Karlova. Správa a údržba silnic Pardubického kraje do rekonstrukce investovala více než 11 milionů korun z dotace poskytnuté vlastníkem silnic II. a III. třídy, tedy Pardubickým krajem. Účelovou dotaci ve výši 1,5 milion korun poskytla kraji obec Červená Voda, podíleli se na tom i místní podnikatelé.

Modernizace se konkrétně dotkla přibližně 1,2 kilometru dlouhého úseku silnice III/31230 v obci Bílá Voda v úseku od křižovatky se silnicí I. třídy číslo 11 až po křižovatku s místní komunikací v Moravském Karlově. „Spravujeme přibližně 3150 kilometrů silnic II. a III. třídy a najít dostatek finančních prostředků na každý kilometr je skutečně obrovský úkol. Modernizace silnice v Bílé Vodě je ale důkazem, že ani na silničky v jednom z nejvzdálenějších koutů našeho kraje nezapomínáme," řekl náměstek hejtmana Pardubického kraje Jaromír Dušek.

Stavbaři provedli celkovou rekonstrukci tzv. konstrukčních vrstev vozovky, která spočívala v sanaci krajů vozovky, recyklaci podkladních vrstev a samozřejmě v pokládce nového asfaltového povrchu. „Součástí stavby byla také obnova odvodnění, rekonstrukce propustků i pročištění příkopů. Vyměnili a doplnili jsme také dopravní značení, včetně toho vodorovného," vyjmenovává provedené práce ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec.

(tz)