Poprvé ho navštívila v lednu 1989 na jeho chatce v Kersku, podruhé se jí podobné cti dostalo v pražské pivnici U zlatého tygra v březnu 1990. Jejím průvodcem byl vždy vydavatel a zakladatel Spolku přátel Bohumila Hrabala, RNDr. Václav Kadlec.

Panu Hrabalovi poslala diplomovou práci, kterou o něm sepsala, dostalo se jí i odpovědi, kde Mistr krom jiného píše: „… děkuji za Vaší diplomku, přečetl jsem ji, něčemu jsem rozuměl, jinému už ne, já už jsem všechno zapomenul, jsem už daun…“. Diplomová práce Blanky Kostřicové o největším českém spisovateli 20. století je založena spolu s dalšími texty Bohumila Hrabala i materiály o něm v Památníku národního písemnictví na Strahově, pod přírůstkovým číslem 909.

Z knihy „Dole a nahoře“ předčítal spolu s autorkou Bedřich Ducháček, herec českotřebovského DS Hýbl. Autorské čtení se neslo přesně v Hrabalově duchu: „Já když čtu, tak vlastně nečtu, já si naberu do zobáčku krásnou větu a cucám ji jako bonbon…“

Ve druhé části večera přednesla Blanka Kostřicová esej „Prokopnuté bubny Bohumila Hrabala“. V diskuzi se čtenáři autorky ptali především na osudové setkání se vzácným pábitelem, na otázku, které české spisovatele obdivuje, nejvíce zazněla odpověď: Bohumil Hrabal, Jiří Kratochvíl, Jan Balabán.

Doktorka Kostřicová nechtěla věřit tomu, že na rozdíl od České Třebové město Ústí nad Orlicí Bohumil Hrabal navštívil. V roce 1974 uváděl v Galerii pod radnicí druhou část výstavy svého, bohužel zesnulého, kamaráda Vladimíra Boudníka. Tuto velice důležitou událost pro dějiny českého výtvarného umění popsaly podrobně „Ústecké ozvěny, říjen 2008“ (str. 15 až 17.). Článek se jmenuje „Město Ústí nad Orlicí – místo prvotního impulsu zrození Hrabalova Něžného barbara“.

Není bez zajímavosti, že komunisty dlouhá léta zakazovaný spisovatel vstoupil do této partaje krátce po osvobození, v květnu 1945, aby zase v červnu 1946 vystoupil. Na lísteček potom bývalým

spolustraníkům napsal: „Tytéž důvody, které mě do strany vedly, mne ze strany vyvádějí. Tenhle národ má v genech to, co tam mám já, sklon k chlastu a ke komunismu…“

Sta let by se Bohumil Hrabal dožil 28. března 2014.

O autorce

PhDr. Blanka Kostřicová, Ph.D se narodila 16. dubna 1961 v Litomyšli, žije v České Třebové. Vystudovala FF UP v Olomouci obor čeština – angličtina. Pracovala v Ústavu pro jazyk český ČSAV v Praze, poté jako středoškolská učitelka v České Třebové.

Literární kritiky, recenze a eseje publikuje hlavně v časopisech Host a A2. Pracovala rovněž pro Lidové a Literární noviny. Dvě její knižní prvotiny, „Třebovské povídky“ a „Ledovcová turistika“, vyšly v roce 2007, o rok později zveřejnila odbornou publikaci „Románový cyklus Jiřího Kratochvíla“. V roce 2009 jí vyšla knížka „Lyžařské povídky“. Kniha „Dole a nahoře“ spatřila světlo světa v roce 2010.

Městská knihovna Česká Třebová uvede další přednášku Blanky Kostřicové v pondělí 14. dubna. Tentokrát nad její knihou: „Sestupy a naděje Jana Balabána“. Zahájení v 19 hodin.

Milan Richter