Každodenní činnosti jako je například cesta k lékaři, na nákup či na návštěvu je pro některé samozřejmostí, jsou zde ale tací, kterým to působí určité potíže. Ať už je to rodina s dětmi, hendikepovaní nebo ti kterým již zdraví plně neslouží, stačí vytočit číslo a na určité místo je dopraví Senior doprava, kterou provozuje Český červený kříž (ČČK).

Na Svitavsku lze obdobnou dopravu využít ve Svitavách, na Orlickoústecku se touto službou pyšní již čtyři města, od 1. dubna k nim přibude i Choceň.

Senior doprava v číslech - 2016
Ústí nad Orlicí
počet klientů: 512
počet jízd: 10 290
počet dní: 263

Česká Třebová
počet klientů: 343
počet jízd: 6428
počet dní: 247

Lanškroun
počet klientů: 195
počet jízd: 2400
počet dní: 242

Lanškroun - děti
počet klientů: 10
počet jízd: 374
počet dní: 187

Vysoké Mýto
počet klientů: 161
počet jízd: 3433
počet dní: 247

„Zkušební provoz služby bude trvat asi šest měsíců s následným vyhodnocením," informoval ředitel Úřadu OS ČČK Ústí nad Orlicí Martin Hodoval. Speciálně upravené vozidlo s bezbariérovým přístupem bude městu na testovací provoz zapůjčeno oblastním spolkem ČČK.

„Projektem jsem se zabýval rok a půl a jsem velmi rád za tento výsledek. Senior doprava je dobrá věc, která pomůže potřebným," uvedl místostarosta Chocně Pavel Zeman.

Senior služba nejčastěji vyjížděla v loňském roce mezi devátou a jedenáctou hodinou k lékaři, na nákupy, do nemocnice nebo i na vlak či autobus. „Celkem využilo za minulý rok službu 1 215 klientů na necelých 23 tisíc jízd. Auta tak najezdila přes 128 tisíc kilometrů," informoval Martin Hodoval.

„Ve všech městech, kde službu dnes nabízíme, využívána je. Dochází samozřejmě k různým rozdílům jak v četnosti tak i účelům. Ve všech městech je služba nejvíce využívaná k návštěvě lékaře nebo zdravotnického zařízení. Ale například v České Třebové hodně senioři jezdí na chaty nebo na hřbitov. V Lanškrouně je více využívaná k návštěvě zdravotnického zařízení mimo své město," konstatoval ředitel ČČK Ústí nad Orlicí Martin Hodoval.

Senior doprava je i cenově dostupná a nabízí možnost zakoupení permanentky. Jedna jízda vychází na 40 korun, s permanentkou pak na 30 korun. „Dopravu jsem využil dvakrát na cestu do města, platil jsem třicet korun a se službou jsem byl spokojený," řekl senior Jaroslav Hanus z Lanškrouna, kde mohou službu využít nejen senioři, ale i děti mířící do speciální základní školy.

Svitavská Salvia

Ve svitavském okrese poskytuje dopravu osob se zdravotním postižením a seniorů Středisko sociálních služeb Salvia. Ta se v podstatě od Senior dopravy ČČK neliší. „V minulosti jezdili soboty i neděle, ale když byla za celý víkend jen jedna objednávka, tak to bylo zrušeno," řekl starosta Svitav David Šimek.