Pod jeho šikovnýma rukama se „pašík“ rychle měnil v nejrůznější zabijačkové dobroty a pomalu nekonečná fronta u prodejních a občerstvovacích stánků dávala tušit, že zájem o prejt, tlačenku, jitrnice a další pochutiny mezi návštěvníky slavnosti rozhodně byl.
Za báječný ovar vám musím hned v úvodu vyseknout poklonu.
Ještě si dejte gulášek, ten teprve je!
Tak to už asi nestihnu, třeba příště. Po kolikáté se tady u Urbanů staráte o zabijačku?
Už asi čtvrtým rokem.
Kdy jste se vyučil řezníkem a jak dlouho se už řemeslu věnujete?
To bylo v devadesátém třetím. Od té doby pracuji jako řezník, takže už sedmnáct let.
Podnikáte soukromě?
To ne, jsem zaměstnanec Řeznictví Morávek z Vračovic. Dělám na prodejně v Ústí.
Co všechno obnáší taková zabijačka a kolik masa je potřeba na tu libchavskou?
Tak nejdřív rozbourat prasátko, pak udělat výrobky jako prdelačka, kroupy, jitrnice nebo tlačenka. Spotřebuje se kolem tři sta padesáti kilo masa. Prasátko má na mase asi sto dvacet kilo, spoustu dalšího jsme ale nakoupili.
Předpokládám, že na kvalitu nabízených výrobků si asi hodně potrpíte.
Samozřejmě, je to po domácku. Já jsem se učil u starého řezníka po zabijačkách, co jsem okoukal, to dělám. A myslím, že lidem chutná!
Spokojenost tady z lidí přímo „křičí“. Je hodně velký rozdíl, když si dám jitrnici, prejt nebo kroupy tady a jindy si to koupím v supermarketu?
To je rozdíl, to je něco úplně jiného. V supermarketech do výrobků často cpou laciné a tučné maso, tady je kvalitní. Lidé navíc vidí, co se vaří. Udělá se ovárek, tlačenka, prejt, maso se dá do výrobků.
Hodně se hovoří o tom, že obchodní řetězce menší řeznictví válcují. Co si o tom myslíte?
Je to tak. Lidé nekoukají na kvalitu, ale na cenu. Markety si mohou dovolit snížit cenu hodně dolů a dát do výrobků všechno možné, to si soukromník dovolit nemůže.
Nebojíte se, že vašemu řemeslu odzvonilo? Daří se vám držet alespoň část zákazníků?
Některé ano. Většina ale kouká na cenu, která je láká. Na druhou stranu lidi chápu, nemají peníze.
Když se ale rozhlédnu po libchavském statku, tak tady to dnes opravdu frčí.
Frčí! My jsme se obávali, že jsme masa nakoupili mnoho, ale asi ho budeme mít málo (směje se).
Vynikají Češi v tom, že umí z prasátka takříkajíc vymačkat úplně vše, anebo něco zůstane?
Nezbyde vůbec nic! Kosti se uvaří na polívku, všechno se spotřebuje do výrobků.
Když tak na vás koukám, asi se zabijačkovým specialitám nebráníte.
No to ne (směje se).
Co máte tedy nejraději?
Z masa mám nejradši koleno nebo bůček.
Jan Pokorný