Josef Jakubec.

8. února 1899 se v Ústí nad Orlicí narodil farář římskokatolické církve, politický vězeň Josef JAKUBEC.
Po maturitě na církevním gymnáziu vstoupil Josef do biskupského semináře v Hradci Králové, kde byl 29. června 1924 vysvěcen na kněze. Poté vystřídal řadu kněžských působišť: Libštát, Městec Králové, Třebechovice, Vysoký Újezd, Červený Kostelec a Nové Hrady. Koncem třicátých let zakotvil v Žamberku. Stal se děkanem, biskupským notářem a biskupským vikářem. Na jaře roku 1949 byl zatčen a vazebně vězněn v Hradci Králové a bez soudního rozsudku protiprávně zařazen do TNP (Tábora nucených prací) v Pardubicích, odkud byl 5. prosince 1949 propuštěn. V noci z 12. na 13. prosince téhož roku byl znovu zatčen. V Hradci Králové byl šest měsíců ve vyšetřování a čtyři měsíce v soudní vazbě. Byl obviněn jako aktivní lidovec z kontaktů s protistátní organizací (jednalo se o jeho finanční pomoc rodinám emigrantů a perzekvovaných osob) a z rozšiřování protistátních tiskovin (oficiální pastýřské listy biskupů, protestní dopis arcibiskupa Berana dr. Čepičkovi a Plojharovi o proticírkevní politice státu).
Josef Jakubec byl nakonec Státním soudem v Praze dne 25. října 1950 uznán podle §1 odst. 1 písm. c), odst. 2 a §5 odst. 1 zák. č. 231/1948 Sb. vinným z velezrady a vyzvědačství a odsouzen na 20 let odnětí svobody, peněžitému trestu 20 000,- Kčs, konfiskaci celého jmění a ztrátě čestných práv občanských. Nejprve byl převezen na Bory, později eskortován na Mírov. Tady se u něho projevilo vážné onemocnění plic. Ve zprávě vězeňského lékaře z května 1955 je jeho stav označen jako beznadějný. Očekávanou délku života odhadl na 1-2 měsíce a žádal o naléhavé propuštění. Ani toto doporučení vězeňského lékaře, ani opakovaná žádost jeho samotného i jeho sestry nepřiměla krajského prokurátora k povolení přerušení trestu či propuštění. Josef Jakubec zemřel na Mírově 27. června 1955 a byl přes svou žádost o pochování v rodném městě pohřben na vězeňském hřbitově.
Josef Jakubec byl rehabilitován Krajským soudem v Hradci Králové 16. srpna 1990.

Foto in: Dušek, Radim – Macková, Marie: Osudy politických vězňů 1948 – 1989. Ústí nad Orlicí, Státní oblastní archív 1996, s. 268.
Zdroj: www.muzeum-uo.cz/cz/kalendarium